Vesti
Politika

Vučić: I šta ja sada, Zigmare, da pričam Srbima?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je da je više puta pocepao papire zapadnih zvaničnika o nezavisnom Kosovu.
Vučić: I šta ja sada, Zigmare, da pričam Srbima?
Aleksandar Vučić u razgovoru sa Srbima u Lapljem selu (Foto arhiva Kim)

Vučić je rekao da je nedavno sa nemačkim šefom diplomatije Zigmarom Gabrijelom imao iskren razgovor.

Kako kaže, on i Gabrijel imaju drugačije mišljenje, ali je razgovor bio iskren, kao i da mu je u jednom trenutku rekao: "I šta ja sada, Zigmare, da pričam Srbima".

“Kaže on meni ’nema više razgovora i da je sve završeno oko teritorije Kosova, da je Kosovo nezavisno’. Kažem, dobro. A kako ste ranije mogli da razgovarate o Kosovu, pre deset godina, a sada ne možete? ’Razumem šta pitaš i kako je u srpskim cipelama’, kaže on meni“, naveo je Vučić u "Ćirilici" na televiziji Hepi.

Vučić je naveo da je Gabrijel za nezavisno Kosovo i da ne krije to.

Osim toga, Vučić je naveo da je više puta pocepao papire zapadnih zvaničnika o nezavisnom Kosovu.

“A ja, kad god sam dobio takav neki papir, a obično je to uz tekst - nemoj da se ljutiš, ali evo šta predlažemo, svaki takav papir sam pocepao.... Znate koliko sam ih pocepao”, naveo je Vučić i studiju pokazao kako i pocepao jedan papir.

Kako je rekao, “krajem marta, najkasnije početkom aprila“ će govoriti o predlogu o “rešenju Kosova“.

"Izaći ću, jer nisam bio kukavica, imaću hrabrosti da kažem šta je predlog, ali on neće biti: ’Dragi Albanci prepuštamo vam sve’, on će biti kompromis. Ako neće da razgovaraju o tome, imaćemo zamrznuti konflikt", naveo je Vučić.

On je dodao da Albanci odbacuju svako kompromisno rešenje i da žele Veliku Albaniju.

"Srbija ne želi Veliku Srbiju, već da sačuvaju identitet Srba. Treba nam da Srbi budu bezbedni, da mogu da sačuvaju svoje prezime", rekao je Vučić i dodao da se nada da će svet razumeti da Srbi ne mogu da sve izgube, a Albanci da sve dobiju.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel posetio je prošle nedelje istog dana Beograd i Prištinu i manje ili više biranim rečima izneo očekivanja Nemačke u pogledu pitanja Kosova.

Gabrijel je tada na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Nemačka, kao i EU, želi da se "rastereti situacija između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova".

Nekoliko sati kasnije, Gabrijel je posetio Prištinu kao predstavnik zemlje koja priznaje nezavisnost Kosova i tamo je bio mnogo konkretniji po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova", kazao je Gabrijel na zajedničkoj pres-konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, javio je Rojters.

Nakon toga usledile su burne reakcije srpskih zvaničnika, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio mu je - "putuj, Gabrijele".Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021