Vesti
Politika

Vučić i Palmer: Ono što će biti je važnije od onog što je bilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine. Na konferenciji za novinare poručili su da se treba okrenuti budućnosti: Ono što će se dogoditi je važnije od onoga što je bilo.
Vučić i Palmer: Ono što će biti je važnije od onog što je bilo
Metju Palmer i Aleksandar Vučić (Foto N1)

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je sa Metjuom Palmerom imao otvoren, konkretan dijalog.

"Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisnost Kosova, a Srbrija ga smatra delom svoje teritorije. Saglasni smo da samo razgovorima i očuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa srpskog i albanskog naroda možemo doći do rešenja", rekao je Vučić nakon sastanka sa Palmerom.

Zamolioje Palmera da razume potrebu na kojoj insistira Srbija, a to je postizanje kompromisnog rešenja. Palmeru je rekao i da priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila takse da zatvori dijalog – nisu istinite.

"Sa nekim ko sprečava dotok robe i usluga – o čemu drugom da razgovarate? Ako ne možete keks da prebacite sa teritorije na teritoriju, o čemu da razgovarate? A treba da razgovaramo o komplikovanijim pitanjima", naveo je Vučić.

Metju Palmer je rekao da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država dijalogu i evropskom putu.

"Razgovarali smo o tome gde smo sada u dijalogu i kako da krenemo napred. Nastavljamo da podržavamo dijalog ka normalizaciji Beograda i Prištine i smatramo da je važno da ovaj dijalog otvori evropski put za Srbiju i Kosovo. Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto", rekao je Palmer.

SAD su, kaže, posvećene podršci i investiranju u Srbiji. "Susreću se sa predstavnicima američkih firmi koje ovde investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za poslovne ljude i tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi", istakao je američki zvaničnik.

Razlozi koje (ni)je moguće objasniti

Na pitanje reporterke RTS-a kako SAD danas gledaju na NATO agresiju na Srbiju, Palmer je rekao da mu je žao zbog gubitka života, ali da je odluka o intervenciji doneta "zbog razloga koje je moguće objasniti".

"Nadam se da nećemo gledati stalni unazad, treba da ohrabrimo sve da gledamo napred. Za građane Srbije i Kosova je važno da se usmere na evropsku budućnost. Treba da priznamo kakvu je cenu platio narod na obe strane i da se okrenemo boljoj budućnosti", rekao je Palmer.

Vučić, s druge strane, smatra da je neodbranjiva pozicija NATO-a.

"Nije postojao dovoljan razlog za agresiju na Srbiju, bombardovanje je uništilo mnogo života, ekonomsku, putnu i političku infrastrukturu, u smislu odnosa prema zapadnim zemljama. Nije bilo opravdanja i srpski narod je, iako nismo uvek bili cvećke i anđeli, platio cenu koju nije zaslužio", rekao je predsednik Srbije.

Sastanak u Parizu pod znakom pitanja

Govoreći o najavljenom sastanku u Parizu koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsdnik Emanuel Makron, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade njihovi partneri i saveznici.

"Ne mogu da kažem ishod razgovora, ali smo sigurni da će naš zajednički cilj, borba za rešenje, povesti obe strane ka sporazumu", rekao je Palmer.

Vučić, pak, nije uopšte siguran da će do tog sastanka doći.

"Mi smo za sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi još jednom da čuje kako neko neće da ukida takse. Najvažnije je da uradimo sve sa Nemačkom i Francuskom da se sačuvaju mir i stabilnost", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da će uraditi sve kako bi se gradili dobri odnosi sa Vašingtonom. Naveo je da je tražio od Palmera da prenese američkim privrednicima "dobre reči o poslovnom ambijentu u Srbiji".

"Kako mogu da molim neprijatelja? Što bi nam on pomagao? Treba da razdvojimo u svojim glavama, da poštujemo sebe i svoju prošlost i više od svega budućnost naše dece. Da ne zaboravljamo stvari ali i da računamo da je ono što će se dogoditi važnije od onoga što je bilo", zaključio je Vučić.

 Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020