Vesti
Politika

Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Osmani sa Makronom i Šolcom (Foto Predsedništvo Kosova)


Kako je objavio predsednik Srbije na svom Instagram nalogu, teme razgovora bile su "Kosovo i Metohija i evropski put Srbije".

"Ključne teme razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom su bile Kosovo i Metohija i evropski put Srbije. Verujem da sam odgovorno i ozbiljno zastupao našu zemlju i njene interese", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbiejav.

Tokom posete Pragu, a u okviru samita Evropske političke zajednice, Vjosa Osmani je imala takođe trilateralni sastanak sa predsednikom Republike Francuske Emmanuelom Makronom i kancelarom Savezne Republike Nemačke Olafom Šolcom.

Osmani je zahvalila Francuskoj i Nemačkoj na njihovom angažovanju za viznu liberalizaciju za Kosovo, pa je u tom kontekstu ponovila stav da je članstvo Kosova u evroatlantskim strukturama neophodnost za garantovanje održivog mira i stabilnosti u regionu.

Govoreći o procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je istakla da je Kosovo i dalje konstruktivna strana u ovom procesu i zahvalila je Francuskoj i Nemačkoj na njihovim naporima da intenziviraju proces dijaloga. "Kosovo je zainteresovano za što brži završetak dijaloga, međusobnim priznanjem, očuvanjem teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Republike Kosovo", ponovila je Osmani.

 

 Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022