Vesti
Politika

Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji

Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Olaf Šolc i Emanuel Makron (Foto EPA-EFE/IAN LANGSDON)

Makron je ovu vest saopštio tokom govora na konferenciji GLOBSEC održanoj u Bratislavi.

Na ovoj konferenciji o globalnoj bezbednosti učestvuje i Kurti, koji se tamo sastao sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom i izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Ovi sastanci će biti održani odvojeno između francuskog predsednika i nemačkog kancelara sa liderima Kosova i Srbije.

Sastanci će biti organizovani na marginama samita Evropske političke zajednice u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu.

On je tokom dana rekao da kosovske vlasti „snose odgovornost za nemire, koji su značajno porasli“ na severu Kosova, otkako su novi albanski gradonačelnici stupili na dužnost u opštinama sa srpskom većinom.

Stav francuskog predsednika je u koordinaciji sa izjavama Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja Kvinte, koje su Vladu Kosova proglasile krivom za zategnutost situacije na severu Kosova.

Međunarodne reakcije usledile su nakon akcije kosovske policije, 26. maja, u tri opštine na severu Kosova, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, da obezbedi pristup opštinskim objektima novim predsednicima ove tri opštine.

Eskalacija na severu kulminirala je u ponedeljak, 29. maja, kada su mirovne trupe KFOR-a intervenisale u Zvečanu „kako bi izbegle sukobe između strana i da se rizik od eskalacije svede na najmanju moguću meru, a napali su ih neki nasilni demonstranti, za koje kosovska vlada kaže da su srpske kriminalne bande“.

U ovom sukobu koji se dogodio povređeno je 30 vojnika KFOR-a.

 Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023