Vučić i Mustafa na večeri kod Mogerini

Sastanak premijera Kosova i Srbije, Isa Mustafe i Aleksandra Vučića, 13. oktobra je neformalan i biće to večera kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Podeli ovaj članak sa:
 • Isa Mustafa, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić (Foto europeanwesternbalkans.com)

Cilj sastanaka je da se relaksira odnosa između dvojice premijera, piše danas portal gazetablic.com pozivajući se na izvore iz Vlade Kosova.

"Takom zvaničnih sastanaka dvojice premijera svo vreme je preovladavala atmosfera napetosti. Mogerini je odlučila da 13. oktobra pozove dvojicu premijera na privatnu večeru, kako bi relaksirala odnose između njih", rekao je izvor portala.

Premijeri Kosova i Srbije 25. avgusta potpisali su četiri sporazuma koji su na Kosovu naišli na oštro protivljenje opozicionih stanaka.

Zbog Sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom poslanici opozicije su na sednici, na kojoj je Mustafa trebalo da informiše parlament o dogovorima, gađali premijera jajima i blokadom govornice onemogućili nastavak sednice.

Opozicija je blokirala održavanje dve sednice Skupštine Kosova.

Opozicija traži povlačenje potpisa sa Sporazuma o zajednici i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom kao uslova da se prekine blokada parlamenta.

Premijer Mustafa je na današnjoj sednici Vlade istakao da je dobio podršku SAD i zemalja članica EU za sporazume i demarkaciju sa Crnom Gorom, kao i da ne može biti govora o povlačenju potpisa.

Ostale vesti

 • "Srbi da se okrenu umerenijim srpskim partijama"

  Ja sam svestan pritisaka koje doživljavaju Srbi od paralelnih struktura Srbije na Kosovu, od kojih je jedna i Srpska lista, ali srpska zajednica na Kosovu trebalo bi da stekne snagu i da se prestroji iza umerenijih srpskih stranaka i političara na Kosovu, rekao je u intervjuu za NIN lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

 • Ešton: Nismo tražili od Beograda i Prištine da pređu crvene linije

  Ešton: Nismo tražili od Beograda i Prištine da pređu crvene linije

  Bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim je okriljem počeo dijalog Beograda i Prištine 2012. godine, rekla je na Beogradskom bezbednosnom forumu da se od strana nije tražilo da prelaze svoje crvene linije i da je cilj bio da predstavnike strana pokušaju bar da dovedu u istu sobu, za isti sto.

 • Sporazum: Novac ne rešava problem Kosova

  Sporazum: Novac ne rešava problem Kosova

  „Milijarde evra i dolara su stigle na Kosovo, pa se ništa nije promenilo“, rekao je u novom izdanju emisije „Sporazum“ novinar Darko Dimitrijević. „Svi su (u regionu) dobili pare i sada je potrebno da oni to vrate na neki način, a to su bolni kompromisi“, smatra njegova koleginica Violeta Oroši.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane