Vesti
Politika

Vučić i Mustafa 23. juna?

Politički dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi 23. juna, kada bi u Briselu trebalo da se sastanu premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, saznaje Danas.
Vučić i Mustafa 23. juna?
Potpisivanje sporazuma o pravosuđu (Foto Tviter: Federika Mogerini)

Kako prenosi Danas izvori najavljuju da bi Vučić i Mustafa trebalo da razgovaraju i eventualno stave premijerski paraf na rešenja koja do tada budu dogovorili timovi za tehničke pregovore.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, Beograd i Priština su se sporazumeli na tehničkom nivou o telekomunikacijama i energetici, a do premijerskog sastanka očekuje se i napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

U diplomatskim krugovima spekuliše se da je dogovoreno da Kosovo dobije poseban međunarodni telefonski kod, a da za operatora mobilne telefonije kod nadležnih kosovskih institucija konkuriše “zajedničko preduzeće”.

Iako je pitanje uklanjanja „Parka mira“ u severnom delu Kosovske Mitrovice prepušteno dogovoru kosovskih gradonačelnika severnog i južnog dela grada, Danasovi izvori tvrde da će se to pitanje rešavati kad Beograd reši da otvori poglavlja u pregovorima sa EU. Uklanjanje „Parka mira“ je jedan od 11 nemačkih uslova za dalje evrointegracije Srbije.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023