Vesti
Politika

Vučić i Mustafa 23. juna?

Politički dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi 23. juna, kada bi u Briselu trebalo da se sastanu premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, saznaje Danas.
Vučić i Mustafa 23. juna?
Potpisivanje sporazuma o pravosuđu (Foto Tviter: Federika Mogerini)

Kako prenosi Danas izvori najavljuju da bi Vučić i Mustafa trebalo da razgovaraju i eventualno stave premijerski paraf na rešenja koja do tada budu dogovorili timovi za tehničke pregovore.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, Beograd i Priština su se sporazumeli na tehničkom nivou o telekomunikacijama i energetici, a do premijerskog sastanka očekuje se i napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

U diplomatskim krugovima spekuliše se da je dogovoreno da Kosovo dobije poseban međunarodni telefonski kod, a da za operatora mobilne telefonije kod nadležnih kosovskih institucija konkuriše “zajedničko preduzeće”.

Iako je pitanje uklanjanja „Parka mira“ u severnom delu Kosovske Mitrovice prepušteno dogovoru kosovskih gradonačelnika severnog i južnog dela grada, Danasovi izvori tvrde da će se to pitanje rešavati kad Beograd reši da otvori poglavlja u pregovorima sa EU. Uklanjanje „Parka mira“ je jedan od 11 nemačkih uslova za dalje evrointegracije Srbije.Ostale vesti

Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022
„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“
Rat izjavama kosovskih i srpskih zvaničnika ne prestaje danima. Izjava ministra policije Kosova Dželjalja Svečlje „da je sever Kosova bio El Dorado za kriminalce“ naišla je na oštre reakcije i osude Srpske liste, partnera u Vladi Kosova. Mnogobrojna saopštenja koja su tokom jučerašnjeg dana stizala na adrese medija od gradonačelnika opština sa srpskom većinom, ali i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, još jednom potvrđuju da ne postoji direktna komunikacija između Srba i Albanaca, čak ni u institucijama.
  • 12.08.2022