Vesti
Politika

Vučić i Merkel za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel zalažu se za brzi nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopšteno je posle njihovog današnjeg razgovora putem video linka.
Vučić i Merkel za nastavak dijaloga
Vučić i Merkel (Foto Predsedništvo Srbije)

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju srpske i nemačke strane, nemačka kancelarka pozdravlja spremnost predsednika Srbije za početak dijaloga o trgovini i necarinskim barijerama izmedju, kako je rekla, Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije.

Merkel je, takodje, pozdravila spremnost Srbije za sprovodjenje Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare, pri čemu je predsednik Vučić insistirao na punom poštovanju i sprovođenju svih odredaba Briselskog sporazuma, dodaje se u saopštenju.

Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka dijaloga i izbegavanja koraka koji bi unazadili odnose Beograda i Prištine, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

On je kancelarki preneo i da je zahvalan na nemačkoj i njenoj ličnoj pažnji i brizi za Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana. Osim o dijalogu Beograda i Prištine i taksama na robu iz Srbije i BiH, Merkel i Vučić razgovarali su ;putem video linka i o bilateralnim odnosima, ekonomskim vezama, procesu pridruživanja Srbije EU i reformama na tom putu, kao i o situaciji u regionu.

Merkel i Vučić detaljno su razmatrali i izazove u suzbijanju zarazne bolesti COVID-19, navodi se u saopštenju koje su zajednički objavili portparol nemačke savezne vlade Stefan Zajbert i savetnica predsednika Srbije za saradnju sa medijima Suzana Vasiljević.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020