Vesti
Politika

Vučić i Lajčak: Sve dogovoreno mora biti ispunjeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle susreta sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom izjavio je da je dogovoren nastavak dijaloga i puna posvećenost Srbije nastavku tog procesa u želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju boljih odnosa Srba i Albanaca i normalizacije odnosa kroz odluke UN i EU između Beograda i Prištine. Lajčak je izjavio da "sve dogovoreno, uključujući i ZSO, mora biti ispunjeno".
Vučić i Lajčak: Sve dogovoreno mora biti ispunjeno
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić (Foto N1)

Vučić je kazao da su na sastanku izrazili i zajedničku ocenu koja je dobra i zadovoljavajuća - o ekonomskim kretanjima koja postoje između Beograda i Prištine, koji su najvažniji u odnosima, a vezani su za slobodan protok robe, kapitala i usluga.

On je rekao i da je treća tačka dogovora činjenica da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna i da to nije floskula, kako zbog više investicija tako i zbog vrednosti za koje se borimo i što će pozicija Srbije biti snažnija u svetu što smo bliže članstvu u EU.

"A taj put određen je i time koliki napredak ćemo napraviti u odnosima s Prištinom", rekao je Vučić.

"Četvrto - danas sam insistirao samo na jednoj stvari, otvoreni smo za sve teme, ali insistirao sam na punoj implementaciji prvog sporazuma, Briselskog sporazuma", rekao je Vučić novinarima i dodao da je to uslov za uspešan nastavak dijaloga.

Istakao je i da se zahvalio Lajčaku na posvećenom, marljivom radu, na tome što želi da sasluša obe strane i dodao da razume koliko mu je teška pozicija.

Dodao je da koliko god teški i ponekad loši razgovori Beograda i Prištine bili, "bolje da imamo razgovore i dijalog, nego da ne razgovaramo", jer u suprotnom može da dođe do nestabilnosti, urušavanja mira i gubitaka ljudskih života.

"Spremni smo za sastanak kad god ga Lajčak zakaže. Ići ćemo u Brisel i na najvišem i na tehničkom nivou. Želimo kompromis", rekao je Vučić i poručio Prištini da razmisle šta je njihov posao.

Lajčak je rekao da je prošlo četiri meseca od njegove prethodne posete Beogradu i da je cilj razgovora - "dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova".

"EU ispunjava ulogu fasilitatora u ovom precesu, cilj je normalizacija odnosa, a šta normalizacija znači to nije na nama da odlučujemo, to treba da se dogovore dve strane. Mi mislimo da je normalizacija u interesu svakog građanina. Nismo tu da primoravamo bilo koga na bilo šta", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je Generalna skupština UN podržala da taj proces vodi EU jer je jedan cilj normalizacija odnosa, a drugi cilj evropska perspektiva - da se približe i Srbija i Kosovo EU.

"Za ta poslednja četiri meseca mislim da smo napravili dobar pomak, dogovorili smo se oko procesa oko više pitanja, održana su tri sastanka predsednika Vučića i Hotija, održano je više sastanaka na nivou glavnih pregovarača, dogovorili smo se oko pitanja vezanih za nestala lica, ekonomsku saradnju, a sad se bavimo finesama vezanim za ekonomska potraživanja, imovinu, nekretnine i pitanja vezana za ZSO".

"Bavimo se pitanjima koja nisu bila u pregovorima ili jesu, ali nisu bila ispunjena. Niz njih izaziva velika emocije, ključ je da sve dogovoreno mora da se ostvari i ispuni. Ja sam došao u Beograd iz Prištine, imao sam niz sastanaka i glavni zaključak je da se proces dijaloga nastavlja i sve dogovreno mora da se ispuni", rekao je Lajčak.

"Sve dogovoreno i oko ZSO, Ustav nije Biblija"

Lajčak je rekao i da je oko pitanja Zajednice srpskih opština sve dogovoreno i da potpisano treba se ostvari.

"Sledeći korak je da se pregovara o statusu te zajednice, a mesto gde ćemo voditi te pregovore biće Brisel", rekao je Lajčak.

Vučić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine i da je po njemu trebalo da bude formirana ZSO.

On je pokazao akt, o kom se, kaže, malo govori a to je plan implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u kom je, između ostalog navedeno u tački 1 menjanje ustava i zakona.

Ukazao je da je Srbija većinu tačaka ispunila, za razliku od Albanaca. "Oni nisu mrdnuli prstom", kazao je i dodao da su prvo rekli da ZSO nije u skladu sa Ustavom Kosova, a potom su i razne trikove izvodili.

Lajčak je rekao da je pre njegovog dolaska u Prištinu bilo dosta različitih izjava, ali da je u Prištini imao 25 sastanaka i da nijedan od sagovornika nije rekao da neće ispuniti obaveze.

"Bilo je jasno rečeno da ono što smo obećali mora da se ispuni, uključujući Zajednice", rekao je Lajčak. Kazao je i da je logično i da se Ustav menja. "I to niko nije rekao da neće da se menja. Ustav nije Biblija", rekao je Lajčak.

"Nema veštačkih rokova, proces jeste vezan za evropsku perspektivu"

Na pitanje N1 da li će EU odrediti rok za postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma i da li je EU spremna da ponudi članstvo kad Srbija potpiše sporazum, Lajčak je rekao da je uvek protiv veštačkih rokova, jer bi da ih ima postali njihovi taoci.

"Mi smo spremni tu da pomognemo da taj proces ide toliko brzo koliko su dve strane spremne da idu. Ne treba da ga veštački ubrzavamo, proces jeste vezan za evropsku perspektivu", rekao je Lajčka i podsetio da su to rekli i ministri spoljnih poslova članica EU na sastanku u ponedeljak.

"Šta to tačno znači? Srbija ima otvorenih 18 poglavlja, u viskoj je fazi evrointegracija i ubeđen sam da uspeh dijaloga će značiti puno na evropskom putu Srbije ali nije moje da kažem šta tačno to znači", rekao je Lajčak.

Vučić je rekao da je Lajčak iskusan političar, ali da će Srbija morati da ima jasnije određenje EU po tom pitanju, ali da je svestan toga da Lajčak ne može da govori drugačije od onog što misle članice EU.Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020