Vesti
Politika

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, prvi put su se sreli na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu.

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu
Sa sastanka u Minhenu (Foto "Budućnost Srbije")

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da ne može da iznosi detalje sa okruglog stola, dodavši da je bilo „žestoko“.

„Borio sam se za interese Srbije. Bili su prisutni ljudi iz celog sveta, moje je bilo da govorim istinu na nečije potcenjivačke tvrdnje i čini mi se da sam na najbolji način zaštitio Srbiju i srpski narod“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da smatra da je bilo važno da sagleda međualbanske odnose, između Prištine i Tirane, kao i unutarprištinske odnose.

„Strategije se držite, a taktiku ćemo još bolje da spremimo, jer mi se čini da ih sada apsolutno dobro poznajem, čak i onog ko je za mene bio nepoznata u toj jednačini, gospodina Kurtija“, rekao je Vučić.

Ističe da bi „mnogo voleo da vidi mogućnost kompromisa“, ali da već šest godina sluša priču kosovskog predsedniak Hašima Tačija o postizanju sporazuma do kraja godine.

Govoreći o potpisanim izjavama o namerama za uspostavljanje železničke veze i auto-puta Beograd-Priština, Vučić je rekao da je važno da Srbija „pokazuje svoju želju da ide u tom smeru i da to radi“.

Ocenio je da će to biti od velike koristi ne samo za centralnu Srbiju, već i za srpski narod na Kosovu.

„To je od ogromnog ekonomskog značaja za nas. Mi imamo najrazvijeniju ekonomiju i naša ekonomija ide najbrže napred. Imaćemo više uspeha, više novca, veće penzije i plate“, rekao je Vučić.

Govoreći o primedbama na potpisivanje pisma o namerama i dovođenja u vezu sa priznanjem Kosova, predsednik Srbije je poručio da ne želi da „bilo koje dete u Srbiji ratuje ponovo“.

"Nemojte molim vas da pričate gluposti. Tamo gde je napisano Kosovo postoji zvezdica, sve je urađeno u skladu sa našim zahtevima. Hoćemo da budemo deo sveta, hoćemo da napredujemo. Protiv ste železničke linije, za šta ste vi ljudi? Da uzmemo puške i tenkove, ali da neko drugi ratuje umesto nas", rekao je on.

Vučić je ocenio da svi očekuju da Kosovo ukine takse, dodavši da kosovska ideja reciprociteta nije naišla na odobravanje Vašingtona.

"Ta igra može da traje koliko hoćete. To nije dobro za nas, ali je mnogo gore za vas. Ja sam im to ponovio nekoliko puta, na različitim panelima", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da veruje da će Evropska unija postaviti specijalnog izaslanika.

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da zvaničnici Kosova koji su potpisali Pisma o namerama sa zvaničnim Beogradom u železničkom i avio saobraćaju, nisu imali odobrenje nove vlade Kosova da to urade, te da je sa ekonomskog aspekta isplativija železnička linija do Leška umesto preko Merdara.

„U Minhenu su dva sporazuma potpisana od strane zvaničnika koje je ovlastio bivši ministar Palj Ljekaj i ceo proces pregovora obavljen je pre početka naše vlade. Stoga ovi službenici nisu dobili odobrenje nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štaviše, tekst sporazuma nije objavljen ili objavljen u javnosti. Objavljeni su različiti nezvanični nacrti“, naveo je Kurti u svojoj večerašnjoj objavi preko Fejsbuka.

Istakao je važnost transparentnosti ali i neophodnost da rezultat pregovora Beograda i Prištine bude u skladu sa, kako je napisao, suverenitetom Kosova i njegovim zakonima, te ekonomskim prioritetima.

„I dok je svaka vrsta povezivanja i unapređenje infrastrukturnih standarda neophodna za razvoj naših zemalja i kao deo evropske vizije za regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan, rezultat pregovora istinski i u potpunosti u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu sa obavezama proisteklim iz procesa SSP.

Kurti tvrdi da je isplativija železnica do Leška nego do Merdara: „Štaviše, ako se oslonimo na jednu verziju sporazuma, i ako se ekonomski analizira, železnica do Leška je prioritetnija i isplativija od Merdara“.

Na kraju je naglasio da u tranzicionom periodu upravljanja, nova vlada analizira ono što je urađeno u prošlosti, te da je to prioritet za nadležna ministarstva.

Srpski i kosovski lideri, uz regionalne, nalaze se u Minhenu gde prisustvuju konferenciji o bezbednosti, a večeras su učestvovali na tribini „Izgradnja društvene stabilnosti u evropskom susedstvu“. Kurtiju je ujedno ovo prvo učešće na nekom međunarodnom skupu nakon izbora za premijera Kosova.

Kurti je rekao da je na zapadnom Balkanu mafija jedini sektor koji je integrisan u celosti, te da je na zapadnom Balkanu potrebno da najpoznatije osobe budu tužioci umesto premijera i predsednilka.

Na tribini su se prvi put sreli i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti kao dva zvaničnika.

„Bilo je žestoko“, rekao je Vučić za RTS posle ovog događaja.

Juče je u Minhenu potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa Beograd-Priština, a nedavno i o uspostavljanju avio-saobraćaja.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020