Vesti
Politika

Vučić i kandidati "Srpske liste"

Premijer Srbije i izabrani predsednik, Aleksandar Vučić, primiće danas kandidate liste Srpska za poslanike.

Vučić i kandidati
Aleksandar Vučić (Foto N1)

Tokom sastanka, razgovaraće se o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i ukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini.

Mesto sastanka nije precizirano, ali će se, prema dosadašnjoj praksi, verovatno održati u Beogradu.

Budući poslanici u kosovskoj skupštini i premijer Srbije sastaju se dva dana nakon što je Srpska predala listu kandidata za prevremene kosovske parlamentarne izbore, na kojima će, za razliku od prethodnih, učestvovati ukupno šest lista kosovskih Srba.

Vučić se do sada nije oglašavao po pitanju Srpske i njihovih kandidata, ali je to ranije ove nedelje učinio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodeći da "jedino Srpska lista zastupa interese Srba na Kosovu i Metohiji", a da pojedine manje političke organizacije Srba na Kosovu "direktno finansira Priština". Ovakvu izjavu posebno je kritikovao Srpski nacionalni forum, a na nju se osvrnuo i Oliver Ivanović.

Vanredni kosovski parlamentarni izbori održavaju se 11. juna. Predizborna kampanja zvanično počinje 31. maja i trajaće deset dana. Izbori su raspisani nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe, dok su "za" glasali i Mustafini dojučerašnji koalicioni partneri Srpska lista.

 Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021