Vesti
Politika

Vučić i kandidati "Srpske liste"

Premijer Srbije i izabrani predsednik, Aleksandar Vučić, primiće danas kandidate liste Srpska za poslanike.

Vučić i kandidati
Aleksandar Vučić (Foto N1)

Tokom sastanka, razgovaraće se o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i ukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini.

Mesto sastanka nije precizirano, ali će se, prema dosadašnjoj praksi, verovatno održati u Beogradu.

Budući poslanici u kosovskoj skupštini i premijer Srbije sastaju se dva dana nakon što je Srpska predala listu kandidata za prevremene kosovske parlamentarne izbore, na kojima će, za razliku od prethodnih, učestvovati ukupno šest lista kosovskih Srba.

Vučić se do sada nije oglašavao po pitanju Srpske i njihovih kandidata, ali je to ranije ove nedelje učinio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodeći da "jedino Srpska lista zastupa interese Srba na Kosovu i Metohiji", a da pojedine manje političke organizacije Srba na Kosovu "direktno finansira Priština". Ovakvu izjavu posebno je kritikovao Srpski nacionalni forum, a na nju se osvrnuo i Oliver Ivanović.

Vanredni kosovski parlamentarni izbori održavaju se 11. juna. Predizborna kampanja zvanično počinje 31. maja i trajaće deset dana. Izbori su raspisani nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe, dok su "za" glasali i Mustafini dojučerašnji koalicioni partneri Srpska lista.

 Ostale vesti

Rode: Kosovu mesto u SE, ali prvo da reše pitanje Visokih Dečana
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjavio je  da Kosovo ima mesto u Savetu Evrope i da za to ima podršku Nemačke, ali je istakao da bi pre toga trebalo da se pozabavi pitanjima kao što je vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani.
  • 28.05.2022
Kurti: Beograd da promeni stav po pitanju dijaloga

Premijer Kosova Aljbin Kurti po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je u SAD razgovarao o dijalogu Kosova i Srbije i da je on istakao da stav Beograda treba da se promeni i da dijalog treba da se završi zajedničkim dogovorom koji će u centru imati međusobno priznanje.

  • 27.05.2022
’’Abazović je hrabar i želi izazove’’

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu koji je najavljen za 7. i 8. juni. Sagovornici RTV Kim smatraju da odlazak Abazovića na samit ne znači da će se u skorije vreme Crna Gora pridružiti ovoj inicijativi, kao i da je to nemoguće bez Bosne i Hercegovine i Kosova.

  • 27.05.2022
Abazović i ’’Otvoreni Balkan’’: Idem u Ohrid na samit
Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu i dodao da još nije čuo validan argument zašto ta regionalna inicijativa nije dobra za Crnu Goru.
  • 26.05.2022
Albanija ponudila NATO-u bivšu sovjetsku bazu
Albanija je ponudila NATO-u na korišćenje nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Pašaliman, saopšteno je iz kabineta albanskog premijera.
  • 26.05.2022
Viola fon Kramon u ponedeljak u Beogradu
Kako saznaje portal European Western Balkans, poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon posetiće Beograd u ponedeljak, 30. maja, i tom prilikom će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.05.2022