Vesti
Politika

Vučić i kandidati "Srpske liste"

Premijer Srbije i izabrani predsednik, Aleksandar Vučić, primiće danas kandidate liste Srpska za poslanike.

Vučić i kandidati
Aleksandar Vučić (Foto N1)

Tokom sastanka, razgovaraće se o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i ukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini.

Mesto sastanka nije precizirano, ali će se, prema dosadašnjoj praksi, verovatno održati u Beogradu.

Budući poslanici u kosovskoj skupštini i premijer Srbije sastaju se dva dana nakon što je Srpska predala listu kandidata za prevremene kosovske parlamentarne izbore, na kojima će, za razliku od prethodnih, učestvovati ukupno šest lista kosovskih Srba.

Vučić se do sada nije oglašavao po pitanju Srpske i njihovih kandidata, ali je to ranije ove nedelje učinio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodeći da "jedino Srpska lista zastupa interese Srba na Kosovu i Metohiji", a da pojedine manje političke organizacije Srba na Kosovu "direktno finansira Priština". Ovakvu izjavu posebno je kritikovao Srpski nacionalni forum, a na nju se osvrnuo i Oliver Ivanović.

Vanredni kosovski parlamentarni izbori održavaju se 11. juna. Predizborna kampanja zvanično počinje 31. maja i trajaće deset dana. Izbori su raspisani nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe, dok su "za" glasali i Mustafini dojučerašnji koalicioni partneri Srpska lista.

 Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021