Vesti
Politika

Vučić i kandidati "Srpske liste"

Premijer Srbije i izabrani predsednik, Aleksandar Vučić, primiće danas kandidate liste Srpska za poslanike.

Vučić i kandidati
Aleksandar Vučić (Foto N1)

Tokom sastanka, razgovaraće se o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i ukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini.

Mesto sastanka nije precizirano, ali će se, prema dosadašnjoj praksi, verovatno održati u Beogradu.

Budući poslanici u kosovskoj skupštini i premijer Srbije sastaju se dva dana nakon što je Srpska predala listu kandidata za prevremene kosovske parlamentarne izbore, na kojima će, za razliku od prethodnih, učestvovati ukupno šest lista kosovskih Srba.

Vučić se do sada nije oglašavao po pitanju Srpske i njihovih kandidata, ali je to ranije ove nedelje učinio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodeći da "jedino Srpska lista zastupa interese Srba na Kosovu i Metohiji", a da pojedine manje političke organizacije Srba na Kosovu "direktno finansira Priština". Ovakvu izjavu posebno je kritikovao Srpski nacionalni forum, a na nju se osvrnuo i Oliver Ivanović.

Vanredni kosovski parlamentarni izbori održavaju se 11. juna. Predizborna kampanja zvanično počinje 31. maja i trajaće deset dana. Izbori su raspisani nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe, dok su "za" glasali i Mustafini dojučerašnji koalicioni partneri Srpska lista.

 Ostale vesti

Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021
Rakić ponovo izabran za predsednika Srpske liste
Na izbornoj skupštini Srpske liste, koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovici, za predsednika stranke ponovo je izabran Goran Rakić.
  • 20.07.2021