Vesti
Politika

Vučić i kandidati "Srpske liste"

Premijer Srbije i izabrani predsednik, Aleksandar Vučić, primiće danas kandidate liste Srpska za poslanike.

Vučić i kandidati
Aleksandar Vučić (Foto N1)

Tokom sastanka, razgovaraće se o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i ukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini.

Mesto sastanka nije precizirano, ali će se, prema dosadašnjoj praksi, verovatno održati u Beogradu.

Budući poslanici u kosovskoj skupštini i premijer Srbije sastaju se dva dana nakon što je Srpska predala listu kandidata za prevremene kosovske parlamentarne izbore, na kojima će, za razliku od prethodnih, učestvovati ukupno šest lista kosovskih Srba.

Vučić se do sada nije oglašavao po pitanju Srpske i njihovih kandidata, ali je to ranije ove nedelje učinio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodeći da "jedino Srpska lista zastupa interese Srba na Kosovu i Metohiji", a da pojedine manje političke organizacije Srba na Kosovu "direktno finansira Priština". Ovakvu izjavu posebno je kritikovao Srpski nacionalni forum, a na nju se osvrnuo i Oliver Ivanović.

Vanredni kosovski parlamentarni izbori održavaju se 11. juna. Predizborna kampanja zvanično počinje 31. maja i trajaće deset dana. Izbori su raspisani nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe, dok su "za" glasali i Mustafini dojučerašnji koalicioni partneri Srpska lista.

 Ostale vesti

Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022