Vesti
Politika

Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
On-lajn panel Beogradskog bezbednosnog foruma (Foto Tanjug)

Na panelu "Beograd-Priština: nema rešenja bez poverenja", Vučić je rekao da je obema stranama potreban kompromis "jer nema druge alternative", ali da on ne može da podrazumeva da Srbija prizna Kosovo i da ne dobije ništa zauzvrat.

"Albanci kažu da su spremni za kompromis, i za njih to znači da Srbija treba da prizna Kosovo. Ali to ne ide tako, stvari su mnogo komplikovanije od toga", kazao je Vučić.

On je naveo da je stav Beograda da prvo treba sprovesti sve što je potpisano, počevši od Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine, a da onda "postepeno treba menjati opštu atmosferu".

"Što se tiče naših društava, mislim da smo daleko od pomirenja, jer postoje pitanja koja neće biti lako rešena, ali moramo da nadjemo načine da se približimo jedni drugima", dodao je predsednik Srbije.

Hoti je rekao da je Kosovo posvećeno potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i povećanju saradnje u svim poljima.

"Dijalog pod okriljem EU je ključni mehanizam za punu normalizaciju odnosa naše dve zemlje. Naravno, dogovor iz Vašingtona je veliki istorijski korak ka sporazumu o normalizaciji. Kosovo je spremno za konačni sporazum", kazao je Hoti.

On je naveo da postoji "jasna podrška" gradjana Kosova za proces pristupanja EU i da se radi na izgradnji konsenzusa oko procesa dijaloga sa Srbijom.

"Za nas je vrlo jasno da pristupanje EU i NATO nema alternative, postoji jedan put, mi ćemo čekati koliko treba i raditi naporno da ispunimo zahteve", rekao je Hoti.

Lajčak: Tri cilja u dijalogu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da "bez mira nema rešenja bilo kog problema" i da "rešenja nema bez poverenja". "Iako ne možemo da promenimo prošlost, možemo da učimo iz nje.

Prošlošću se moraju baviti stručnjaci, pravnici i istoričari, a ne političari, oni treba da se bave današnjicom i boljom budućnošću", kazao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je nedavna istorija uticala na sve zemlje Balkana, ali da region ima više zajedničkog "nego što se misli", uključujući zajedničku evropsku budućnost.

"Svaki lider u regionu mora stalno da postavlja sebi pitanje da li će odluka koju će doneti približiti njegovu zemlju Uniji ili obrnuto. Ne vidim da političari u regionu dovoljno često postavljaju to pitanje. Da to čine, bili bi bliže EU", naveo je Lajčak.

Dodao je da u dijalogu Beograda i Prištine postoje tri cilja, među kojima su normalizacija odnosa dve strane, učvršćivanje evropskih normi i vrednosni i doprinos regionalnoj stabilnosti. Lajčak je ocenio da Vučić i Hoti čine "značajne korake napred".

"Vi ste deo istorije i istorija će to prepoznati", rekao je specijalni predstavnik EU.

Zamenik pomoćnika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Rajan Tali rekao je da je američki predsednik Donald Tramp "rešio da se fokusira na ekonomsku normalizaciju" posle 20 godina ograničenog napretka u odnosima Srbije i Kosova.

"Potrebno je izgraditi poverenje između dve strane. Nedostatak slobodnog protoka robe i loša infrastruktura negativno su uticali na odnose. Oba lidera su pokazala veliku hrabrost i posvećenost obavezama", kazao je Tali.

On je naveo da će SAD "rado nastaviti da podržavaju" Beograd i Prištinu i da će ostati angažovane u regionu. "SAD su tu i ostaće tu", rekao je Tali.

Dodao je da je sastanak Vučića i Hotija u Beloj kući, kada je postignut dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa, bio "temelj na osnovu kojeg će SAD i EU moći da saradjuju i da približe dva partnera".

 Ostale vesti

CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020
Rakić: Radojević novi gradonačelnik Severne Mitrovice

Prema podacima Srpske liste, na današnjim vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice pobedio je kandidat ove stranke, Milan Radojević.

  • 29.11.2020
Zatvorena birališta u Severnoj Mitrovici
Biračka mesta u Severnoj Mitrovici zatvorena su večeras u 19h.
  • 29.11.2020
Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike
Građani Severne Mitrovice i Podujeva danas biraju gradonačelnike.
  • 29.11.2020
Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020