Vesti
Politika

Vučić i Hoti krajem nedelje u Briselu, bez dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti dolaze krajem nedelje u odvojene posete Briselu.
Vučić i Hoti krajem nedelje u Briselu, bez dijaloga
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ali, ne na sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, rekao je za RTS Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.

Peter Stano navodi da su se obe strane složile da nastave dijalog u julu.

"Radimo na ostvarivanju tog dogovora, a konkretni datum biće objavljen blagovremeno", izjavio je Stano.

Portparol EU rekao je će predsednik Vučić i kosovski premijer Hoti krajem nedelje biti u odvojenim individualnim posetama Briselu.

"Do dijaloga neće doći ove nedelje. Bilo je dosta spekulacija na tu temu, ali takav sastanak nije planiran. Predsednik Srbije i predsednik kosovske vlade će doći u individualne posete Briselu krajem nedelje, ali detalje agende najbolje je proveriti sa njihovim kabinetima", rekao je Stano.

Dodao je da "EU priprema sastanke i objaviće program kada bude kompletiran".

Stano je podsetio da je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za Balkan, obavio konsultacije sa političkim rukovodstvima u Beogradu i Prištini.

"Na osnovu ovih razgovora, možemo da potvrdimo da su obe strane spremne da nastave dijalog sledećeg meseca", zaključio je Stano.Ostale vesti

Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020