Vesti
Politika

Vučić i Cipras: Odluke Prištine za osudu, dolivaju ulje na vatru

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u Beogradu na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su odluke Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku neprihvatljive aktivnosti koje ne doprinose stalbilnosti u regionu.
Vučić i Cipras: Odluke Prištine za osudu, dolivaju ulje na vatru
Aleksis Cipras i Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

"Želim da pošaljem poruku osude za poteze kosovskih vlasti kojima se doliva ulje na vatru", rekao je Cipras posle razgovora s Vučićem.

Cipras je rekao da je situacija na Kosovu bila jedna od tema razgovora, da Grčka podržava Srbiju u naporima za postizanje rešenja i pozvao Beograd da ostane na tom kursu bez obzira na emocije.

Vučić je rekao da je sagovornika upoznao sa stanjem na Kosovu i sa aktivnostima na formiranju vojske Kosova, koje se, kako je naveo, sprovodi suprotno ne samo međunarodnom pravu već i kosovskim zakonima. On je naveo da je Ciprasu govorio i o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i koliko je to u suprotnosti sa tendencijama u 21. veku o slobodnom protoku robe i kapitala, ali i o tome koliko je to ugrozilo Srbe na Kosovu.

Vučić je naveo da trgovinska razmena Srbije i Grčke raste i da očekuje da ona pređe 500 miliona evra, ali da je bilo reči i o unapređenju u oblasti infrastrukture, pre svega železnice koja bi bliže povezala Beograd, Skoplje, Solun i Atinu.

Predsednik Srbije je rekao da će u narednih nekoliko nedelja biti završen autoput na Koridoru 10, koji će omogućiti da se iz Grčke i Makedonije preko Srbije putuje u potpunosti autoputem, ali je naveo da u narednom periodu treba raditi na unapređenju stanja železničke pruge sa Skopljem i Atinom.

Vučić je rekao da je za Srbiju veoma važno da se sprovede Prespanski sporazum između Makedonije i Grčke, kako bi onda Severna Makedonija bila most saradnje sa Grčkom i mogućnost za dalje približavanje Beograda i Atine.

"Znam da to nije lako, ali Srbija i njeni građani podržavaju sprovođenje tog sporazuma", rekao je Vučić.

On je naveo da je bilo reči i o digitalizaciji, smanjenju cena telekomunikacionih usluga, ali i o sportskim temama, poput ideja da se Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija zajednički kandiduju za domaćina fudbalskog prvenstva. Vučić je naveo da Srbija i srpski narod zauvek ostaju prijatelji sa Grčkom i da je Beograd zahvalan Atini na podršci koju od nje dobija u međunarodnim forumima.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022