Vesti
Politika

Vučić: Gazivode ne damo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, obilazeći jezero Gazivode, da država Srbija ne može i neće da odustane od nečeg što je, kao taj hidrosistem, od strateškog značaja za opstanak Srba na severu Kosova.
Vučić: Gazivode ne damo
Premijer Vučić obilazi Gazivode (Foto Tanjug)

"Za nas je jezero Gazivode i hidroenergetski potencijal od velikog značaja. Vodne potencijale i kapacitete najvećim delom koriste Albanci za termoelektranu Obilić i za stanovništvo", naglasio je on.

Vučić je podsetio da je albanskoj strani nuđeno više vrsta dogovora, koji ne bi značili puno uzimanje ili otimanje Gazivoda iz "srpskih ruku".

Istovremeno je izrazio žaljenje što takve dogovore prištinska strana do sada nije želela da prihvati.

"Naša pozicija je da mi od tako važnog i strateškog resursa ne možemo da odustanemo. Uvek smo spremni da isporučujemo vodu albanskoj strani i nikakvih problema s tim nismo imali do sada i neće biti ni u budućnosti", naglasio je Vučić.

Premijer je istakao da se ne može nešto što je gradila država Srbija i nešto što je njen narod odavde čuvao, gradio i na tome radio da se oduzme jednim potpisom ili zato što je neko smislio da to pripada njemu, a da nema pravnog osnova.

On je ukazao da je svojevremeno u Briselu govorio „pričajte šta hoćete ali Gazivode ne damo“.

"Mi te razgovore posle toga nismo nastavljali, a naša pozicija se nije promenila", podvukao je Vučić.

On je objasnio da država Srbija nije želela da u upravljačkom i vlasničkom smislu bude "pojedena".

"Sve vreme tražimo da se raspravlja u Briselu o imovini, da vidimo šta je čije, ali oni nikada nisu želeli da se raspravlja o imovini. Video sam komentare prištinske strane da oni sve smatraju vlasništvom, kako kažu, Republike Kosovo, što je za nas apsolutno neprihvatljivo i sa čim se nismo i nećemo saglasiti", rekao je premijer.

On je istakao da je Beograd imao mnogo konstruktivnih predloga koje prištinska strana nije želela da prihvati.

"U tom smislu sam rekao da sam shvatio da oni ne žele da zajednički radimo i upravljamo, već da hoće da kažu da je ovo stoprocentno njihov resurs, da pripada Republici Kosovo, kako mi kažemo takozvanoj Republici Kosovo. To je za nas nemoguće i neprihvatljivo", kazao je Vučić.

Direktor Javnog preduzeća "Ibar" Srđan Vulović ukazao je da se 90 odsto kapaciteta tog hidrosistema - jezero Gazivode u dužini od 24 kilometara i malo kompenzaciono jezero Pridvorica, kao i hidrocentrala, nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok.

On je istakao da je prošle godine ostvarena rekordna proizvodnja od 103,7 miliona kilovat časova, a i da vodu konstantno isporučuje Prištini u količini od pet kubnih metara u sekundi.

"Često smo optuženi da ne isporučujemo vodu, ali sigurno je da nikada voda sa Gazivoda nije uskraćena", ukazao je Vulović, a premijer dodao da Albanci ne bi imali vodu da nije bilo isporuka sa Gazivoda.
Vulović je objasnio da vodu za piće sa Gazivoda koristi oko 600.000 Albanaca, kao i da se koristi i za hlađenje termoelektrane Obilić A i B.Ostale vesti

RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020
Server: Grenelov spektakl za šefa
Sporazum u Vašingtonu nije ozbiljan, značajniji je onaj iz Brisela od pre osam godina, smatra profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber. Po mišljenju Danijela Servera, američkog stručnjaka za Balkan, potpis u Beloj Kući je “Grenelov politički spektakl za njegovog šefa”.
  • 23.09.2020
Nakon Vašingtona kosovske institucije na velikom ispitu
“Živimo u svetu sistemske, planirane i ciljane diskriminacije, kako bi se demotivisala vera običnog čoveka da je ovde moguće zasnovati normalan život”, smatra Stefan Filipović ispred Centra za mir i toleranciju. Direktor NVO ACDC Dušan Radaković i Ognjen Gogić ispred Aktiva navode da su kosovske institucije nakon potpisanog spozuma u Vašingtonu na velikom ispitu, te da je rad na unapređenju međuljudskih odnosa na Kosovu stavljen u drugi plan. 
  • 23.09.2020
Đurić upoznao delegaciju DFC sa potencijalima na Kosovu
Na sastanku sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić govorio je o potencijalima za ekonomska ulaganja na Kosovu, posebno u većinski srpskim sredinama.
  • 23.09.2020
Mihajlovićeva sa degacijom DFC
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se sa delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), a razgovaralo se o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.
  • 23.09.2020
Lajčak: EU podržava dijalog BG i PR
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  juče je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske i državnim sekretarom za evropske poslove Češke o dijalogu Beograda i Prištine. "EU podržava dijalog Beograda i Prištine", poručio je Lajčak.
  • 23.09.2020