Vesti
Politika

Vučić: EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da EU neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom.
Vučić: EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo
Aleksandar Vučić (Foto N1)

"Morate da izvršite normalizaciju stanja, kako oni to kažu", rekao je Vučić i dodao da, kako god da se to tumači, to je ono što EU očekuje.

"Nije to priznanje, niko to ne govori na taj način. Govore između redova, ali ne na taj način. Ovo je ono što ja mogu da vam kažem", rekao je predsednik novinarima u Aranđelovcu.

Vučić je rekao da je zadovoljan jučerašnjim sastancima u Briselu, gde danas boravi i premijerka Ana Brnabić. Dodao je da su takvi sastanci važni, jer “nam predstoji veliki problem i nećemo moći bez drastičnih promena u našem i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postanemo članica EU“.

To je, kaže, za nas teško i zato još nije ni govorio o svemu tome, jer sluša i uči iz rasprave u javnosti, sa okruglih stolova koji su održani, na kojima je, kako navodi, bilo ozbiljnih diskusija, zasnovanih na realnosti.

"Ne zasnovanih na onome ’dajte sve unapred, baš nas briga’, a ni na onom megalomanskom ’sve je naše, nigde ništa drugom ne pripada’. Posebno sam se iznenadio onim što je govorio profesor Vladan Kultešić, jedan od najznačajnih stručnjaka za ustavno pravo i da smo imali te pameti pre 10, 15 ili 20 godina možda bi neke stvari bile drugačije", rekao je Vučić.

Dodao je da stvari drugačije izgledaju kasnije, pa je zato ponekad potrebno da vidite stvari unapred.

Rekao je da ne može više da sluša budalaštine tipa da je dobio zadatak da prizna Kosovo.

Vućić samtra “da ćemo teško da postignemo sporazum između sebe, u Beogradu, a da bi bilo odlično kada bismo mogli da se dogovorimo“.

"Zbog tih dva, tri, četiri odsto šanse se ovoliko borimo. Ako ne, ništa strašno, još jedan neuspeh i produženje zamrznutog konflika koji imamo, što deci zbog koje smo ovde neće doneti neki veliki dobitak u budućnosti", zaključio je predsednik Srbije.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021