Vesti
Politika

Vučić: Držaće mi predavanja i pridike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja iz Njujorka, gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN, izjavio da "Srbija još neće uvoditi sankcije Rusiji" iako će on zbog toga trpeti "predavanja i pridike".
Vučić: Držaće mi predavanja i pridike
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet/Milica Vučković)

On je, na pitanje novinara zašto Srbija jedina nije usklađena sa EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, odgovorio:

„Evo, sada će prvo će da mi drže predavanje, za 7-8 minuta, zvao me Borel, pa će svi evropski zvaničnici da mi drže prilike, pa i svi ostali da mi drže prilike. Saslušaću ih, a onda ću im reći da Srbiju kao predsednik vodim ja i dok možemo da vodimo ovakvu politiku vodićemo je. Kad budemo shvatili da ne možemo, više nećemo da je vodimo, a vodimo je već jednu godinu i sedam meseci. I mi to sada tako možemo, a ta politika je politika ozbiljnosti i odgovornosti, to je fer politika, jer mi znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama. Što bismo mi u takvim stvarima učestvovali“, kazao je Vučić novinarima u Njujorku.

On je istakao da je predsednik SAD Džozef Bajden kao najveće vrednosti čovečanstva naveo, „prvo teritorijalni integritet, pa suverenitet, a tek pod tri ljudska prava“ i to „više puta pozivajući se na povelju UN“.

„Probaću da ih sve podsetim da to nije slučaj kada je Srbija u pitanju. Podsetiću ih kada su nas 1999. bombardovali, da i dalje ne poštuju propise UN i Rezoluciju 1244. Ali to nije ništa novo, oni koji su veliki njima je sve dozvoljeno, mi koji smo mali bolje da na vreme shvatimo da smo mali. Ja još nisam shvatio koliko smo mali, možda će sada u ovim pridikama da me ubede. Svi oni ne propustaju da mi održe čas iz morala iz svega i objasne kako i i na koji način bi trebalo da uvedemo sankcije Rusiji. Evo ja, koji još ima određeni uticaj na donošenje odluka u institucijama Srbije, još uvek nisam za to“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao tokom obraćanja iz Njujorka da je imao susret sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i veoma važan i sadržajan sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, te dodao da ga sutra očekuje veoma važan sastanak sa kineskim potpredsednikom i najavio potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič sinoć je bio na prijemu povodom pola veka od članstva Nemačke u UN koji je organizovao nemački kancelar Olaf Šolc.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023