Vesti
Politika

Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon susreta s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem izjavio da je potrebno mesec i po dana za pripreme nastavka dijaloga.
Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini (Foto Tviter/Maja Kocijančić)

On nije isključio mogućnost da se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastavi na predsedničkom nivou. Nakon susreta, koji je okarakterisan kao neformalan i koji je održan u Briselu, predsednik Srbije je izjavio i da je neophodno da se ozbiljnije i hrabrije razgovara o budućim odnosima.

On je takođe rekao da je dogovoren nastavak dijaloga i primena već postignutih dogovora.

"Formiranje Zajednice srpskih opština se podrazumeva, tu nema daljih pregovora", rekao je Vučić novinarima.

Takođe, Vučić je tražio od Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, koja je domaćin dvojici predsednika, ubrzan pristup Srbije Evropskoj uniji.

Podsetimo, Vučić i Tači su u Brisel došli na poziv Mogerinijeve, a najpre se s njom sastao kosovski predsednik, zatim Vučić, da bi na kraju usledio trilateralni sastanak Vuči - Tači - Mogerini.

Federika Mogerini je ranije najavila da će se danas u Briselu razmeniti stavovi o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o širem razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo na političkom ili tehničkom nivou, dve strane su održale u Briselu početkom februara, a u međuvremenu su održani izbor za predsednika u Srbiji i parlamentarni na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022