Vesti
Politika

Vučić: Dijalog za dva ili tri meseca. Palmer: Srpska lista u vladi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD Metjuuom Palemerom, da veruje da će uskoro, za dva ili tri meseca, biti nastavljen dijalog sa Prištinom.
Vučić: Dijalog za dva ili tri meseca. Palmer: Srpska lista u vladi
Vučić i Palmer (Foto Srđan Ilić)

„Želimo da dijalog bude ozbiljan i da vodi ka kompromisnom rešenju. Srbija je spremna za kompromis, ali nije i nikada neće biti spremna za ponižavanje sebe i svog naroda. I svog naroda na Kosovu i Metohiji i naroda u celini. Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne zahteve, niti ono što znamo da niko neće prihvatiti, zato smo pominjali kompromis“, rekao je Vučić nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Vučić je rekao da greše i oni među Albancima i u delu međunarodne zajednice koji smatraju da je moguće da se pritiskom Srbija natera da prihvati bilo šta suprotno svojim nacionalnim interesima, jer je tako nešto nemoguće.

On je rekao da je sa Palmerom imao otvoren i iskren razgovor i da je zadovoljan sadržajem tog razgovora.

„Razmotrili smo sva naša sporna pitanja i razlike između nas i odlučni smo da pronalazimo rešenja koja bi značila bolje odnose između SAD i Srbije. Jedna od važnih stvari je unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD i ja koristim priliku da još jednom pozovem američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju. Nijedan američki predsednik od Džimija Kartera 1980. godine nije posetio Srbiju i to bi bio snažan impuls razvoju naših odnosa“, rekao je on.

Vučić je rekao da je opšte poznato da su po pitanju Kosova stanovišta različita, ali da je zahvalan Palmeru što je bio spreman da čuje ono što Beograd misli.

„Cenimo podršku našem evropskom putu. O svim pitanjima koja su suprotna i koja umeju da zabole otvoreno sa govorio sa Palmerom“, naveo je on i dodao da o nekim detaljima neće govoriti u javnosti iz pristojnosti prema gostu i zbog diplomatskih pravila.

Vučić je dodao da je i Palmer njemu rekao ono što se Americi ne sviđa u srpskoj politici, a da su u razgovoru mnoge stvari razjašnjenje.

Palmer: Važno je da se poštuju rezultati izbora

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije da je Srpska lista dobila podršku većine kosovskih Srba i da je time izborila pravo da bude predstavljena u vladi Kosova.

„Mislim da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova, ali je važno i da se poštuju rezultati izbora”, rekao je Palmer.

On je naveo da je u razgovoru s kosovskim političarima, pa i kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem, rekao da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze i kroz politički proces.

Kandidat za premijera i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ranije je izjavio da će prve nedelje u premijerskoj kancelariji započeti razgovore sa Srbima sa Kosova o formiranju kosovske vlade, ali da neće razgovarati sa Srpskom listom.

„Inače naš Ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao takvima, kao prema zajednicama, a ne kao stranke”, kaže Kurti.

Inače, Ustav Kosova propisuje da u Vladi mora da postoji najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan ministar neke druge nevećinske zajednice Kosova. U kosovskom ustavu piše i da će se izbor tim ministara i zamenika ministara izvršiti „nakon konsultacija sa strankama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju zajednice koje ne čine većinu na Kosovu”.

Haki Rugova, član predsedništva Demokratskog saveza Kosova koji sa Samoopredeljenjem pregovara o koaliciji, izjavio je da će Srpska lista će imati mesto u vladi po Ustavu Kosova, ali neće biti deo vladajuće koalicije.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020