Vesti
Politika

Vučić: Dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da će Srbija biti pod velikim pritiskom nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin povukao paralelu između Kosova i Donjecka i Luganska, odnosno da će se od Beograda tražiti da prizna nezavisnost Kosova i Metohije kako Moskva ne bi mogla da koristi taj slučaj kao argument za svoje akcije u Ukrajini.
Vučić: Dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji
Obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Foto Fonet/Zoran Mrđa)

Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, imamo za čak 50 odsto uvećan broj međunacionalnih inidenata i napada na Srbe.

"Ukupno 128 napada tokom 2021. godine, na to niko ili gotovo niko nije regaovao", konstatovao je Vučić.

Dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji, ocenio je predsednik Srbije i dodao da je susret sa Kutrijem u Berlinu bio "samo pokušaj dijaloga".

"Jer gospoda iz Prištine nisu htela taj dijalog. Odbili su i zajedničko saopštenje koje je trebalo da bude objavljeno", naveo je Vučić.

Danas se cela politika, prema njegovim rečima, svela na to da bi "mnogi da glume lokalnog i regionalnog Zelenskog".

"Da glume žrtve, a da im niko ništa ne radi. Čitate kako Srbija hoće nekog da napadne, kako Srbija želi da se obračunava sa prozapadno orjentisanim narodima, to je situacija s kojom se suočavamo, a naravno da su u pitanju laži", poručio je Vučić.

"Svi evropski lideri su mi rekli da Putin insistira na slučaju Kosova"

Vučić je podsetio i da se predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, tokom susreta sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, pozvao na presudu Međunarodnog suda pravde da odluka Kosova da proglasi nezavisnost od Srbije nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom, i iskoristio je kao argument da su Donjeck i Lugansk imali pravo da proglase nezavisnost od Ukrajine.

"Mi ćemo biti pred najtežim pritsicima da bi rekli da Kosovo nije ništa slično onome što se dešava u Ukrajini", rekao je Vučić navodeći da će se od Srbije očekivati da prizna nezavisnost Kosova.

"Zato će Kosovo biti najdominatnija tema za nas u narednom periodu, i odmah da vam kažem - svi evropski lideri su mi rekli da je Putin insistirao na slučaju Kosova u njihovim međusobnim razgovorima", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da ne očekuje da će Rusija priznati Kosovo, ali da očekuje da će Srbija biti pod velikim pritiskom da to učini kako Putin ne bi mogao da koristi taj slučaj kao argumentaciju za ruske poteze u Ukrajini.

Vučićevo obraćanje prvobitno je bilo zakazano za prošli petak, ali je odloženo za danas.

"U Briselu nema više reči o ZSO"

Vučić je rekao i da je problem to što se u razgovorima sa Albancima s Kosova "igramo gluvih telefona".

"U razgovorima u Briselu nema više reči o ZSO, Albanci kazu - to je potpisala neka druga vlast pre nas. Koliko god puta vi to tražili, Evropa ce vam reci - da mi smo za sve potpisano, a onda ce vas terati da razgovarate o tablicama ili ne znam čemu, čega nema u Briselskom sporazumu", kazao je on.

Upozorio je i da je pozicija Srbije "nedovoljno snažna, jaka, jer smo prilično usamljeni u ovoj areni, u ovakvoj podeli sveta, gde želimo da pripadamo."

Vučić se osvrnuo i na najave da bi Kosovo moglo da bude primljeno u članstvo nekih međunarodnih institucija, poput Saveta Evrope.

"Mi ne možemo sebi da pucamo u nogu i da kažemo šta cemo da učinimo, da li ćemo napuštati te institucije , i o tome ćemo odlučivati i u parlamentu, i u Vladi Srbije. Prvog dana, sa zvaničnim njihovim zahtevom, kojim će prekršiti Vašintonski sporazum (da neće tražiti prijem u međunarodne institucije), tog dana ćemo vam pokazati šta je odgovor Srbije", najavio je Vučić pomijnući dalji rad na povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova.

 Ostale vesti

Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022