Vesti
Politika

Vučić: Dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da će Srbija biti pod velikim pritiskom nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin povukao paralelu između Kosova i Donjecka i Luganska, odnosno da će se od Beograda tražiti da prizna nezavisnost Kosova i Metohije kako Moskva ne bi mogla da koristi taj slučaj kao argument za svoje akcije u Ukrajini.
Vučić: Dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji
Obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Foto Fonet/Zoran Mrđa)

Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, imamo za čak 50 odsto uvećan broj međunacionalnih inidenata i napada na Srbe.

"Ukupno 128 napada tokom 2021. godine, na to niko ili gotovo niko nije regaovao", konstatovao je Vučić.

Dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji, ocenio je predsednik Srbije i dodao da je susret sa Kutrijem u Berlinu bio "samo pokušaj dijaloga".

"Jer gospoda iz Prištine nisu htela taj dijalog. Odbili su i zajedničko saopštenje koje je trebalo da bude objavljeno", naveo je Vučić.

Danas se cela politika, prema njegovim rečima, svela na to da bi "mnogi da glume lokalnog i regionalnog Zelenskog".

"Da glume žrtve, a da im niko ništa ne radi. Čitate kako Srbija hoće nekog da napadne, kako Srbija želi da se obračunava sa prozapadno orjentisanim narodima, to je situacija s kojom se suočavamo, a naravno da su u pitanju laži", poručio je Vučić.

"Svi evropski lideri su mi rekli da Putin insistira na slučaju Kosova"

Vučić je podsetio i da se predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, tokom susreta sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, pozvao na presudu Međunarodnog suda pravde da odluka Kosova da proglasi nezavisnost od Srbije nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom, i iskoristio je kao argument da su Donjeck i Lugansk imali pravo da proglase nezavisnost od Ukrajine.

"Mi ćemo biti pred najtežim pritsicima da bi rekli da Kosovo nije ništa slično onome što se dešava u Ukrajini", rekao je Vučić navodeći da će se od Srbije očekivati da prizna nezavisnost Kosova.

"Zato će Kosovo biti najdominatnija tema za nas u narednom periodu, i odmah da vam kažem - svi evropski lideri su mi rekli da je Putin insistirao na slučaju Kosova u njihovim međusobnim razgovorima", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da ne očekuje da će Rusija priznati Kosovo, ali da očekuje da će Srbija biti pod velikim pritiskom da to učini kako Putin ne bi mogao da koristi taj slučaj kao argumentaciju za ruske poteze u Ukrajini.

Vučićevo obraćanje prvobitno je bilo zakazano za prošli petak, ali je odloženo za danas.

"U Briselu nema više reči o ZSO"

Vučić je rekao i da je problem to što se u razgovorima sa Albancima s Kosova "igramo gluvih telefona".

"U razgovorima u Briselu nema više reči o ZSO, Albanci kazu - to je potpisala neka druga vlast pre nas. Koliko god puta vi to tražili, Evropa ce vam reci - da mi smo za sve potpisano, a onda ce vas terati da razgovarate o tablicama ili ne znam čemu, čega nema u Briselskom sporazumu", kazao je on.

Upozorio je i da je pozicija Srbije "nedovoljno snažna, jaka, jer smo prilično usamljeni u ovoj areni, u ovakvoj podeli sveta, gde želimo da pripadamo."

Vučić se osvrnuo i na najave da bi Kosovo moglo da bude primljeno u članstvo nekih međunarodnih institucija, poput Saveta Evrope.

"Mi ne možemo sebi da pucamo u nogu i da kažemo šta cemo da učinimo, da li ćemo napuštati te institucije , i o tome ćemo odlučivati i u parlamentu, i u Vladi Srbije. Prvog dana, sa zvaničnim njihovim zahtevom, kojim će prekršiti Vašintonski sporazum (da neće tražiti prijem u međunarodne institucije), tog dana ćemo vam pokazati šta je odgovor Srbije", najavio je Vučić pomijnući dalji rad na povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova.

 Ostale vesti

Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022