Vesti
Politika

Vučić delu opozicije predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom

Sastanak radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca na kojem je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, završen je u Skupštini Srbije.
Vučić delu opozicije predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom
Detalj sa sastanka (Foto Instagram/buducnostsrbijeav)

Aleksandra Vučića je dočekao predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a Vučić nakon sastanka nije davao izjave.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavnicima vanparlamentarne opozicije predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom, sve dileme i probleme aktuelnog toka dijaloga i sve pritiske sa kojima se Srbija suočava.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je ovo bio jedinstven i možda prvi sastanak te vrste u poslednjih više godina imajući u vidu da su Vučić i predstavnici stranaka još na prvom sastanku govorili o potrebi da o državnim pitanjima komuniciraju i vlast i opozicija.

On je dodao da su učesnici pozdravili takvu vrstu političkog delovanja.

"Svi su istakli potrebu da uložimo sve političke napore da zaštitimo i odbranimo nacionalne i državne interese. Srbija je onoliko jaka samo koliko je jedinstvena. Ovaj sastanak, mislim da je pokazao, visok stepen jedinstva, državnog jedinstva oko najvažnijeg nacionalnog i državnog pitanja, a to je pitanje Kosova i Metohije", naveo je Dačić.

Kaže da su i on i Vučić iskazali zadovoljstvo atmosferom i stavovima stranaka koje su učestvovale, navodeći da je tu bilo prisutno sedam stranaka opozicije.

"Sastanak je pokazao visok stepen državnog jedinstva oko najvažnijeg pitanja, a to je pitanje KiM", rekao je Dačić.

Najavio je za sutra sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se obratiti Vučić, te dodao da će se nakon rasprave poslanici izjasniti o izveštaju Kancelarije za KiM i toku dijaloga.

Obradović: Žestoka opozicija, ali ne državi

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je večeras da je taj pokret žestoka opozicija vlasti, ali da nije opozicija državi.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije, nakon sastanka Radne grupe za međustranački dijalog, na kojem je predsednik Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom, izrazio zadovoljstvo što je do takvog sastanka došlo.

Kaže i da je na sastanku preneo da se sa razgovorom o nacionalnim pitanjima, kao što je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kasni devet godina.

"Imali smo konstruktivan i ozbiljan razgovor. Od predsednika smo dobili informacije koje nismo mogli da znamo kao vanparlamentarna opozicija i imali smo mogućnost da predstavimo naše stavove za koje očekujemo da će ih vlast imati u vidu", rekao je Obradović.

Dodao je da će Dveri biti uz državu ako će braniti Kosovo, odnosno suprostaviće se, kaže, svakoj vlasti koja hoće da prizna Kosovo.

"Mi jesmo veoma žestoka opozicija ovoj vlasti, ali nismo opozicija državi Srbiji. Kada država Srbija nastoji da brani Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, znajte da će Srpski pokret Dveri uvek biti uz svoju državu, kao što ćemo se naravno suprostaviti svakoj vlasti, pa i ovoj, ako u bilo kom trenutku se opredeli da krene putem priznanja lažne države Kosovo i to smo danas jasno rekli i naglasili u ovom našem razgovoru", poručio je Obradović.

"Ako je zaključak da se ne prizna Kosovo, onda je ovo bio značajan sastanak i Dveri će ostati verne tom zaključku", poručio je Obradović.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, predsednik "Dosta je bilo" Saša Radulović, predsednik Dveri Boško Obradović, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, kao i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Vučić će sutra izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine predstaviti i poslanicima u Skupštini Srbije.Ostale vesti

Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022