Vesti
Politika

Vučić danas u Briselu

Posle sednice SB UN o Kosovu u Njujorku, predsednik Srbije danas stiže u Briselu na sastanak koji je organizovala šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Najavljeno je da će glavne teme biti dešavanja u regionu s obzirom na tenzije koje vladaju mesecima, pre svega između Beograda i Prištine.
Vučić danas u Briselu
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Pozivnice za radni ručak dobila su tri predsednika i tri premijera: Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Hašim Tači, Zoran Zaev, Denis Zvizdić i Edi Rama.

Sastanak lidera zapadnobalkanske šestorke počeće oko 13:30 sati.

Razgovaraće se i o ostvarenom u 2018, kao i o predviđanjima za 2019.

Kada je reč o evrointegracijama, Evropska komisija je još u februaru usvojila strategiju za Zapadni Balkan i u njoj je naznačeno da sve zemlje imaju evropsku perspektivu.

Naglašeno je, međutim, da će brzina približavanja zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata. To je rečeno i u maju, na samitu EU i lidera Zapadnog Balkana, prvom takvom skupu posle 15 godina.

U Briselu je i premijerka Ana Brnabić, koja će zajedno sa Vučićem imati sastanak s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Večeras će imati sastanak i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Sastanak sledi dan posle još jednog pisma EU Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je ugrozio napredak postignut u dijalogu.

Upozoren je da je povukao poteze koji ugrožavaju do sada postignut napredak i da format pregovora treba da ostane kakav jeste, tj. da Prištinu predvodi Hašim Tači.Ostale vesti

Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023
Antonijević: Kontraproduktivno da javnost zna detalje predloga sporazuma
Posle jučerašnje posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata francusko-nemački predlog o sveobuhvatnom sporazumu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je - posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom - samo napisao: Razgovor je bio otvoren i prijateljski. Ko je sada na potezu?
  • 07.02.2023
Vučić: Ne vidim da su izbori dobro rešenje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne vidi da su izbori dobro rešenje za Srbiju i da "imamo mnogo važnih stvari koje moramo da uradimo da bi građani leto i zimu mogli da dočekaju na najbolji mogući način".
  • 07.02.2023
Da li će Kurtijevo prihvatanje evropskog predloga išta promeniti?
Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer pozdravio je, kako je naveo na Tviteru, odluku Kosova da u principu prihvati predlog Evropske unije. Ova reakcija ambasadora Sjedinjenih Američkih Držana usledila je nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti posle razgovora sa Miroslavom Lajčakom saopštio da prihvata predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.
  • 07.02.2023
Osmani u Podgorici: Srbija jedina u regionu ne želi dobre odnose s Kosovom
Predsednica Kosova Vljosa Osmani ocenila je da je Srbija jedina država regiona koja "ne želi dobre međususedske odnose" s Kosovom, te da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari zemlje na čijem je čelu.
  • 07.02.2023