Vesti
Politika

Vučić danas u Briselu

Posle sednice SB UN o Kosovu u Njujorku, predsednik Srbije danas stiže u Briselu na sastanak koji je organizovala šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Najavljeno je da će glavne teme biti dešavanja u regionu s obzirom na tenzije koje vladaju mesecima, pre svega između Beograda i Prištine.
Vučić danas u Briselu
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Pozivnice za radni ručak dobila su tri predsednika i tri premijera: Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Hašim Tači, Zoran Zaev, Denis Zvizdić i Edi Rama.

Sastanak lidera zapadnobalkanske šestorke počeće oko 13:30 sati.

Razgovaraće se i o ostvarenom u 2018, kao i o predviđanjima za 2019.

Kada je reč o evrointegracijama, Evropska komisija je još u februaru usvojila strategiju za Zapadni Balkan i u njoj je naznačeno da sve zemlje imaju evropsku perspektivu.

Naglašeno je, međutim, da će brzina približavanja zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata. To je rečeno i u maju, na samitu EU i lidera Zapadnog Balkana, prvom takvom skupu posle 15 godina.

U Briselu je i premijerka Ana Brnabić, koja će zajedno sa Vučićem imati sastanak s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Večeras će imati sastanak i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Sastanak sledi dan posle još jednog pisma EU Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je ugrozio napredak postignut u dijalogu.

Upozoren je da je povukao poteze koji ugrožavaju do sada postignut napredak i da format pregovora treba da ostane kakav jeste, tj. da Prištinu predvodi Hašim Tači.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022