Vesti
Politika

Vučić: Borbom za KiM Srbija brani principe UN- i PNZ-a

Srbija zna šta je borba za očuvanje očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svojom borbom za Kosovo i Metohiju, ona brani univerzalne principe Ujedinjenih nacija i ključne vrednosti Pokreta nesvrstanih, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji povodom 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih.
Vučić: Borbom za KiM Srbija brani principe UN- i PNZ-a
Aleksandar Vučić na otvaranju samita u Beogradu posvećenog obeležavanju 60 godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja (Foto FoNet Zoran Mrđa)

Predsednik Srbije je istakao da je uprkos svim izazovima, Srbija predana pronalasku komromisnog rešenja koje će doneti trajan mir i stabilnost "u našoj južnoj pokrajini".

Postizanje rešenja mirnim putem je naša snaga, a ne slabost. Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspeh, ukazao je Vučić, koji je govorio na skupu kao ko-domaćin konferenije uz predsedavajuću zemlju Azerbejdžan.

Vučić je uveren da je svet dijaloga, kompromisa i mira moguć i dostižan, a mir je osnova ideja oko koje su se okupili osnivači Pokreta nesvrstanih.

Mir je osnova za razvoj, saradnju, u oblasti politike, kulture, ekonomije, rekao je Vučić i istakao da je Srbija, kao legalna naslednica SFR Jugoslavije, ponosni promotore politike multilateralizma i međunarodnog prava.

Vučić je istakao da je Beograd uvek bio raskrsnica civiliacija, kultura, mesto sretanja Istoka i Zapada

Pokazali ste veliku važnost ovog jubileja i ukazali čast nama kao domaćinu dolaskom u Beograd, uprkos pandemiji korona virusa, rekao je Vučić i podsetio na ulogu Srbije koja je uputila pojedinim državama pomoć u vidu vakcina, navodeći da će to činiti dok pandemija ne postane prošlost.

Svet je na mnogo načina drugačiji nego pre 60 godina, a danas više nego ikada potrebno je da radimo na jačanju multilateralizma, smatra Vučić.

Srbija je ponosna država, koja svoje odluke donosi samostalno, strateški je na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali radi na jačanju tradicionalnih i čvrstih prijateljstava sa zemljama na sve četiri strane sveta, naglasio je on.

Naši prijatelji na severu, jugu, istoku i zapadu će imati priliku da vide novu, modernu, jaču Srbiju, nezavisnu, koja svoje odluke donosi samostalno, ali koja je pouzdan partner i pruža ruku prijateljstva svima, rekao je Vučić.

Dobrodošli kući, Beograd je ponosan domaćin svakome, poručio je Vučić učesnicima skupa.

Beograd je domaćin dvodnevnog samita kojim će biti obeležena 60. godišnjica od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, a na skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova.

Prva konferencije PNZ održana je 1. septembra 1961.godine u Beogradu, a domaćini današnjeg samita su Srbija i Azerbejdžan.

Samit je jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, ali nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, već je način da zemlje učesnice obeleže 60. godišnjicu prve beogradske konferencije Pokreta.Ostale vesti

EEAS zabrinuta zbog zapaljive retorike iz Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022