Vesti
Politika

Vučić: Borbom za KiM Srbija brani principe UN- i PNZ-a

Srbija zna šta je borba za očuvanje očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svojom borbom za Kosovo i Metohiju, ona brani univerzalne principe Ujedinjenih nacija i ključne vrednosti Pokreta nesvrstanih, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji povodom 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih.
Vučić: Borbom za KiM Srbija brani principe UN- i PNZ-a
Aleksandar Vučić na otvaranju samita u Beogradu posvećenog obeležavanju 60 godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja (Foto FoNet Zoran Mrđa)

Predsednik Srbije je istakao da je uprkos svim izazovima, Srbija predana pronalasku komromisnog rešenja koje će doneti trajan mir i stabilnost "u našoj južnoj pokrajini".

Postizanje rešenja mirnim putem je naša snaga, a ne slabost. Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspeh, ukazao je Vučić, koji je govorio na skupu kao ko-domaćin konferenije uz predsedavajuću zemlju Azerbejdžan.

Vučić je uveren da je svet dijaloga, kompromisa i mira moguć i dostižan, a mir je osnova ideja oko koje su se okupili osnivači Pokreta nesvrstanih.

Mir je osnova za razvoj, saradnju, u oblasti politike, kulture, ekonomije, rekao je Vučić i istakao da je Srbija, kao legalna naslednica SFR Jugoslavije, ponosni promotore politike multilateralizma i međunarodnog prava.

Vučić je istakao da je Beograd uvek bio raskrsnica civiliacija, kultura, mesto sretanja Istoka i Zapada

Pokazali ste veliku važnost ovog jubileja i ukazali čast nama kao domaćinu dolaskom u Beograd, uprkos pandemiji korona virusa, rekao je Vučić i podsetio na ulogu Srbije koja je uputila pojedinim državama pomoć u vidu vakcina, navodeći da će to činiti dok pandemija ne postane prošlost.

Svet je na mnogo načina drugačiji nego pre 60 godina, a danas više nego ikada potrebno je da radimo na jačanju multilateralizma, smatra Vučić.

Srbija je ponosna država, koja svoje odluke donosi samostalno, strateški je na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali radi na jačanju tradicionalnih i čvrstih prijateljstava sa zemljama na sve četiri strane sveta, naglasio je on.

Naši prijatelji na severu, jugu, istoku i zapadu će imati priliku da vide novu, modernu, jaču Srbiju, nezavisnu, koja svoje odluke donosi samostalno, ali koja je pouzdan partner i pruža ruku prijateljstva svima, rekao je Vučić.

Dobrodošli kući, Beograd je ponosan domaćin svakome, poručio je Vučić učesnicima skupa.

Beograd je domaćin dvodnevnog samita kojim će biti obeležena 60. godišnjica od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, a na skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova.

Prva konferencije PNZ održana je 1. septembra 1961.godine u Beogradu, a domaćini današnjeg samita su Srbija i Azerbejdžan.

Samit je jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, ali nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, već je način da zemlje učesnice obeleže 60. godišnjicu prve beogradske konferencije Pokreta.Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022