Vesti
Politika

Vučić: Bilo kakav oblik priznanja Kosova i članstva u UN naše su crvene linije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu preneo da su bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova i ustupanje članstva u UN "crvene linije" preko kojih Beograd neće preći.

Vučić: Bilo kakav oblik priznanja Kosova i članstva u UN naše su crvene linije
Aleksandar Vučić (Foto EPA-EFE/Andrej Cukić)

Vučić je kazao da je sa američkim diplomatom juče u Beogradu razgovarao o tzv. nemačko-francuskom planu za Kosovo.

"Ukazali smo na ono što smo već dostavili sastavljačima tog pismena u našem pejperu, šta su naše crvene linije. Bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti ili ustupanja članstva u UN, o tome ne želimo i ne možemo da razgovaramo a to je sastavni deo tog plana. O svemu ostalom, a ne kažem da je dobro, možemo da razgovaramo", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Dodao je da je zahvalan što američka administracija sada insistira na sprovodjenju Briselskog sporazuna, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ali i ocenio da je "nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva sopstvene pravne akte".

"Kad insistirate da nešto mora biti u skladu sa kako oni kažu, Ustavom Kosova, a zašto smo onda pregovarali, o čemu smo pregovarali? Valjda smo vodili pregovore zato što znamo da to nije moguće postići u skladu sa pravnim aktima jedne, druge ili treće strane", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio i da se pitanje kako treba da izgleda ZSO "prvenstveno" odnosi na Srbe ali, kako je rekao, i na Upravljački tim i na Albance.

"Dobro je što je sada jasno da ZSO mora da bude formirana", kazao je Vučić.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023