Vesti
Politika

Vučić: Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, bez obzira na to koja ličnost bude imenovana za izaslanika za Kosovo, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč o rešenju kosovskog pitanja.
Vučić: Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč o Kosovu
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je, u izjavi za televiziju Prva, rekao da misli da već zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i verovatno BiH.

"Biće to neko od velikog uticaja u Berlinu, odnosno sa velikom podrškom Berlina. On će biti pod velikim uticajem Berlina. De fakto će, bez obzira na to koja je ličnost, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako", objasnio je Vučić.

Vučić je, upitan šta je razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Boreljom, rekao da se radi o iskrenom prijatelju Srbije, koji razume poziciju Srbije.  

On je, prema njegovim rečima postavljao pitanje i u Prištini, a i ovde, šta bi to Srbija dobila za priznanje Kosova.

"Za razliku od onih koji misle da je normalno da Srbija mora da prizna Kosovo i da je samo pitanje trenutka kada će to biti, on je čovek koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i zna da ni Španija neće to da učini. Kosovo je sa međunarodnim predstavnicima uvek glavna tema, 99 odsto vremena ode na Kosovi. Oni kažu ‘nemojte da računate da ćete biti deo EU, ako ne rešite to pitanje’. To nedvosmisleno kažu", istakao je Vučić.

Ukazao je da je Borelj profesionalac, i da on mora da razgovara i sa Prištinom, jer ima Nemce, Francuze koji su priznali nezavisno Kosovo.

"Kako da kaže Angeli Merkel "neću da razgovaram", to nije realno. On je dobar čovek, koji razume Srbiju, koji razume srpske potrebe i političke stavove", rekao je Vučić.

Vučić o vladi u Prištini: Bog otac ne zna kad će je formirati

"Bog otac ne zna kada će se formirati vlada u Prištini, a kamoli Žozep Borelj", prokomentarisao je Vučić upitan da li je visoki predstavnik EU iz Prištine u Beograd doneo neku konkretnu informaciju o formiranju kosovske vlade.

"Oni su mu rekli u ponedeljak, ali to sam već čuo više puta", primetio je Vučić.

Vučić je ukazao "da postoji opasnost ako lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti bude želeo da unizi Srbe i Srpsku listu i da u vladu izabere nekog svog, "privatnog Srbija".

"To bi značio kraj svakog normalnog i racionalnog razgovora sa Kurtijem i njegovom potencijalnom vladom", podvukao je Vučić.

Dodao je da je pred Beogradom mnogo problema, te da ne dolazi lak period za Srbiju, ali da je važno da "naša ekonomija ide napred, i da moramo da čuvamo mir i stabilnost".Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020