Vesti
Politika

Vučić: Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, bez obzira na to koja ličnost bude imenovana za izaslanika za Kosovo, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč o rešenju kosovskog pitanja.
Vučić: Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč o Kosovu
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je, u izjavi za televiziju Prva, rekao da misli da već zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i verovatno BiH.

"Biće to neko od velikog uticaja u Berlinu, odnosno sa velikom podrškom Berlina. On će biti pod velikim uticajem Berlina. De fakto će, bez obzira na to koja je ličnost, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako", objasnio je Vučić.

Vučić je, upitan šta je razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Boreljom, rekao da se radi o iskrenom prijatelju Srbije, koji razume poziciju Srbije.  

On je, prema njegovim rečima postavljao pitanje i u Prištini, a i ovde, šta bi to Srbija dobila za priznanje Kosova.

"Za razliku od onih koji misle da je normalno da Srbija mora da prizna Kosovo i da je samo pitanje trenutka kada će to biti, on je čovek koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i zna da ni Španija neće to da učini. Kosovo je sa međunarodnim predstavnicima uvek glavna tema, 99 odsto vremena ode na Kosovi. Oni kažu ‘nemojte da računate da ćete biti deo EU, ako ne rešite to pitanje’. To nedvosmisleno kažu", istakao je Vučić.

Ukazao je da je Borelj profesionalac, i da on mora da razgovara i sa Prištinom, jer ima Nemce, Francuze koji su priznali nezavisno Kosovo.

"Kako da kaže Angeli Merkel "neću da razgovaram", to nije realno. On je dobar čovek, koji razume Srbiju, koji razume srpske potrebe i političke stavove", rekao je Vučić.

Vučić o vladi u Prištini: Bog otac ne zna kad će je formirati

"Bog otac ne zna kada će se formirati vlada u Prištini, a kamoli Žozep Borelj", prokomentarisao je Vučić upitan da li je visoki predstavnik EU iz Prištine u Beograd doneo neku konkretnu informaciju o formiranju kosovske vlade.

"Oni su mu rekli u ponedeljak, ali to sam već čuo više puta", primetio je Vučić.

Vučić je ukazao "da postoji opasnost ako lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti bude želeo da unizi Srbe i Srpsku listu i da u vladu izabere nekog svog, "privatnog Srbija".

"To bi značio kraj svakog normalnog i racionalnog razgovora sa Kurtijem i njegovom potencijalnom vladom", podvukao je Vučić.

Dodao je da je pred Beogradom mnogo problema, te da ne dolazi lak period za Srbiju, ali da je važno da "naša ekonomija ide napred, i da moramo da čuvamo mir i stabilnost".Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020