Vesti
Politika

Vučić: Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, bez obzira na to koja ličnost bude imenovana za izaslanika za Kosovo, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč o rešenju kosovskog pitanja.
Vučić: Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč o Kosovu
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je, u izjavi za televiziju Prva, rekao da misli da već zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i verovatno BiH.

"Biće to neko od velikog uticaja u Berlinu, odnosno sa velikom podrškom Berlina. On će biti pod velikim uticajem Berlina. De fakto će, bez obzira na to koja je ličnost, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako", objasnio je Vučić.

Vučić je, upitan šta je razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Boreljom, rekao da se radi o iskrenom prijatelju Srbije, koji razume poziciju Srbije.  

On je, prema njegovim rečima postavljao pitanje i u Prištini, a i ovde, šta bi to Srbija dobila za priznanje Kosova.

"Za razliku od onih koji misle da je normalno da Srbija mora da prizna Kosovo i da je samo pitanje trenutka kada će to biti, on je čovek koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i zna da ni Španija neće to da učini. Kosovo je sa međunarodnim predstavnicima uvek glavna tema, 99 odsto vremena ode na Kosovi. Oni kažu ‘nemojte da računate da ćete biti deo EU, ako ne rešite to pitanje’. To nedvosmisleno kažu", istakao je Vučić.

Ukazao je da je Borelj profesionalac, i da on mora da razgovara i sa Prištinom, jer ima Nemce, Francuze koji su priznali nezavisno Kosovo.

"Kako da kaže Angeli Merkel "neću da razgovaram", to nije realno. On je dobar čovek, koji razume Srbiju, koji razume srpske potrebe i političke stavove", rekao je Vučić.

Vučić o vladi u Prištini: Bog otac ne zna kad će je formirati

"Bog otac ne zna kada će se formirati vlada u Prištini, a kamoli Žozep Borelj", prokomentarisao je Vučić upitan da li je visoki predstavnik EU iz Prištine u Beograd doneo neku konkretnu informaciju o formiranju kosovske vlade.

"Oni su mu rekli u ponedeljak, ali to sam već čuo više puta", primetio je Vučić.

Vučić je ukazao "da postoji opasnost ako lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti bude želeo da unizi Srbe i Srpsku listu i da u vladu izabere nekog svog, "privatnog Srbija".

"To bi značio kraj svakog normalnog i racionalnog razgovora sa Kurtijem i njegovom potencijalnom vladom", podvukao je Vučić.

Dodao je da je pred Beogradom mnogo problema, te da ne dolazi lak period za Srbiju, ali da je važno da "naša ekonomija ide napred, i da moramo da čuvamo mir i stabilnost".Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023