Vesti
Politika

Vučić: Beograd želi kompromisno rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu da je važna uverenost nemačkog kancelara Olafa Šolca u evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana i da je u današnjem razgovoru naveo da to ne treba da bude iluzija ili fatamorgana, što je veoma pozitivno obećanje za sve građane Zapadnog Balkana.
Vučić: Beograd želi kompromisno rešenje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije)

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da ga večeras očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom o normalizaciji odnosa, da Beograd želi kompromisno rešenje i da veruje da će imati snage da se dođe do napretka u dijalogu s Prištinom, koji nije lak.

"Daćemo sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju. Za sve koji govore da Srbija nekog ugrožava, reč je o bestidnoj neistini, to sam rekao kancelaru i to ponavljam, a da li govorim ja istinu ili neki drugi, vreme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira kancelar. Ja mislim da naša reč nešto znači i da svi dobro razumeju ko govori istinu. Kada čujete koje su teme u pitanju, razgovor nije lak, kada razgovarate s Nemačkom, morate da imate najveću dozu ozbiljnosti, Šolc je učinio sve da imamo fer razgovor, nadam se da ću uskoro moći da pokažem gostoljubivost srpskog naroda u Beogradu", rekao je predsednik Srbije.

"Što se tiče odnosa Srbije po pitanju pravne i poltičke prirode sukoba u Ukrajini mi smo se izjasnili nedvosmisleno, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Vučić je rekao da Srbija nije otvorila poglavlje 31 i dodao da kao zemlja na putu ka Uniji, Srbija ima obavezu da se postepeno uskalđuje sa odlukama EU.

"Šolc je bio vrlo jasan i na snažan način je ponovio stavove i zahteve Nemačke. Srbija ima drugačiji odnos i po pitanju Kosova i zato mi imamo mnogo drugih problema, Srbija je bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i imamo drugačiji sentiment prema sankcijama. Dobro smo razumeli poruku Nemačke i o tome sam temeljno razgovarao sa kancelarom. Ono u šta nema sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu i bićemo čvsrto opredeljeni za taj put, iako anekte pokazju da nije najpopularniji, rukovodstvo Srbije će podržati taj put", rekao je Vučić.

Kako je rekao, bilo je reči o dve velike teme.

"Jedna se tiče odnosa prema ratu, ukazao sam na opredeljenje Srbije o prirodi tog sukoba, dva puta o važnim glasovima u UN i OEBS-u, govorio sam o problemima sa kojima se Srbija suočava i ključno pitanje, a to su regionalni odnosi. Imali smo otvoreni razgovor i zahvalan sam Šolcu na tome. Ne mislim da je jedna strana krivac za probleme u Bosni i Hercegovini, ali ono što sam obećao Šolcu, to je da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema, a kada nešto obećamo, svoju reč držimo i što se toga tiče Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost. Nisam želeo da komentarišem bestidne tvrdnje nekih da će Srbija da izazove sukobe", rekao je.

Predsednik Srbije je naglasio da je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije.

"Važne reči kancelara Šolca koji je u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost Zapadnog Balkana i pokušaću da ga citiram jer su bile pozitivne reči, da EU nije u iluziji ili fatamorgana, to je čini mi se veoma pozitivnim, ne samo rečenica, nego važno obećanje za sve ljude na Zapadnom Balkanu", kazao je Vučić.

Šolc: Ključna tema Kosovo

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je ključna tema današnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bila dijalog o normalizaciji odnosa Beograda sa Prištinom i ocenio da je napredak u dijalogu od ogromnog značaja, zbog očuvanja mira i stabilnosti u regionu i evropske perspektive Srbije i Kosova.

"Važna tema našeg razgovora bila je reakcija na brutalni rat Rusije prema Ukrajini i zemlje kandidati moraju u tako teškim vremenima da jedni drugima pružaju podršku braneći svoje zajedničke vrednosti... Veoma je važno da svi šaljemo istu poruku i da ne možemo prihvatiti rat koji vodi Rusija protiv Ukrajine. Posebno je teška situacija i upravo u tako važnom vremenu, oni koji su u istom taboru treba da pruže jedni drugima podršku. Pored toga, za put Srbije ka EU važno je da dosledno ostaje na putu sprovođenja reformi, i da, naročito u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ostvari napredak. Ključna tema našeg razgovora je bio i dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Znate da su na tu temu već održani razgovori sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom koga sam pozvao na razgovor, kao i premijera Kurtija i predsednika Vučića. Dijalog je od ogromnog značaja kako za mir i stabilnost u regionu jugoistočne Evrope, tako i za evrointegracije obe zemlje. Razgovarao sam sa gospodinom Vučićem o tome koliko je važan progres u dijalogu koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sporazumu. Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijalogu. To zahteva hrabrost i odlučnost, sve dogovorene obaveze moraju da se ispoštuju, jednostrani potezi tu nisu od koristi", istakao je nemački kancelar.

Na pitanje novinara da li će Srbija imati posledice kad je u pitanju pristupanje EU, a zbog stava prema Rusiji, Šolc je rekao da je vrlo važno da su primili k znanju to što je Srbija "u više navrata, u Generalnoj skupštini UN, vrlo jasno i nedvosmisleno zastupala stav EU - da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Činjenica što se ne slažemo u svakom detalju jeste tema naših razgovora, ali ne treba prevideti taj stav i takvo ponašanje Srbije", naveo je.

Što se tiče regiona, Šolc je rekao da je izrazio zabrinutost zbog situacije u BiH, "zbog secesionističkih stavova sprskog predstavnika Milorada Dodika". Upravo u Bosni je važno, sada više nego ikada, da se zauzmu svi konstruktivni partneri za bolji razvoj i predsednik Vučić i ja smo se složili da je u regionalnoj saradnji veliki potencijal za razvoj regiona i za njihovo pridruživanje EU, dodao je on.

Šolc je na konferenciji za novinare potvrdio evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naveo da Srbija treba da dosledno sprovodi reforme, posebno u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022