Vesti
Politika

Vučić: Beograd usamljen u želji da pregovara

Najave Prištine da će formirati vojsku i da takse neće ukinuti dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost pokazuju da albanski političari nikada nisu bili spremni za razgovore i da je Beograd bio usamljen u želji da razgovara, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić: Beograd usamljen u želji da pregovara
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije na Andrićevom vencu izneo dve loše vesti za građane Srbije – reči Haradinaja da će ukinuti takse kad Srbija prizna nezavisnost Kosova i najavu da će Priština 14. decembra formirati vojsku.

"Žele da formiraju vojsku Kosova, suprotno sopstvenom ustavu, dogovorima sa NATO-om, suprotno bar javno proklamovanim željama velikih sila. To dovodi naš region u do sada najviši stepen opasnosti i ti potezi su ne samo neodgovorni, ne mogu da kažem neozbiljni jer su vrlo ozbiljni, nego strahoviti neodgovorni. Ne želim da izgovorim čak ni šta je njihova namera i želja, plašim se da sve nas dovode pred svršen čin", naveo je Vučić.

Istakao je da je Srbija radila na smirivanju tenzija i bila spremna da učestvuje u pronalaženju rešenja koje će, kaže, spasiti čast Albancima na bilo koji način.

"Oni to nisu želeti, javno su rekli posle susreta sa (evropskim komesarom Johanesom) Hanom da će čekati, Haradinaj je nedvosmislen bio po tom pitanju", dodao je predsednik.

Smatra da Albanci sve ovo rade kako bi njihova čizma zauzela sever KiM.

"Imaće protivljenje nekih zemalja, ali suštinski biće ćutanje, skretanje pogleda. Naše ruke neće biti vezane jer mi smo saterani u ćošak, mi nemamo izbora, ostaje nam da se borimo i da budemo uz svoj narod", istakao je predsednik.

Vučić: Naše nije da pretimo, nego da molimo

Srpskom narodu na KiM poručio je da se ne ponaša kao Priština i da ne napušta svoje ognjište.

"Nije naše da pretimo nego da molimo, obaveštavamo, pokušavamo da urazumimo, ali to ne znači da ćemo dozvoliti gaženje srpskih ljudi i srpskog ponosa", istakao je predsednik Srbije.

Napominje da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost i da se sa Srbijom tako ne pregovara.

"Problem je sa tim šta ćemo posle kada nekom od usijanih glava padne na pamet da šalje silu na sever. To je pitanje na koje nam treba odgovor od evrope i sveta. Razgovaraću sa svima, pa ćemo videti da li ćemo tražiti sednicu Saveta bezbednosti", istakao je predsednik Srbije.

Želimo, kaže, da ukažemo svetu šta se zbiva na Kosove i koje razmere katastrofe će uslediti ako Prištinu neko ne zaustavi u najkraćem mogućem roku.

Kako je primetio, izgleda da smo mi Srbi krivi što su na KiM "razjareni" zbog glasanja u Interpolu i dodaje da je valjda trebalo da glasamo za njih, da oni ne bi donosili mere.

Kako je rekao, u Prištini znaju da neće uništiti srpsku ekonomiju, koliko god mere bile bolne za nas, jer mi imamo šta da proizvedemo i da izvezemo.

Vučić je rekao da će mere svakako uticati na nas, ali ne dramatično, jer imamo dobre rezultate, a imaćemo još bolje.

Naglašava da je cela njegova politika bila da sačuvamo naše nacionalne interese, da budemo ponosni i dostojanstveni ljudi, da ne budemo unižavani kao država a da sačuvamo mir.

"To je bila moja politika i to će biti i u budućnosti", poručio je Vučić.Ostale vesti

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023