Vesti
Politika

Vučić: Austrija da podrži svaki dogovor Srba i Albanaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Austriju da podrži svako rešenje za KiM do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva "propisana" rešenja. Ako postoji dobra volja na obe strane, moguće je pronaći rešenje, kaže austrijski predsednik Aleksander Van der Belen.
Vučić: Austrija da podrži svaki dogovor Srba i Albanaca
Aleksandar Vučić i Aleksander Van der Belen (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj pres-konferenciji, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih 100 godina.

Vučić je rekao da Austrija treba da podrži poziciju da ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti, i da ne sme biti onako kako je neko propisao, već treba da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje ako postoji dobra volja na obe strane.

Ukazao je na to da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo sa problemom Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je "uvezla" prijemom novih članica.

"Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima", poručio je austrijski predsednik.

Van der Belen je rekao da veruje da će kroz stalni dijalog Beograda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021