Vesti
Politika

Vučić: Ako se nastavi ugrožavanje Srba, pozvaćemo KFOR i NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom situacije na adiminstrativnim prelazima sa Kosovom da će Srbija pozvati KFOR i NATO da reaguje ukoliko se nastavi "ugrožavanje imovine i života" Srba na Kosovu.
Vučić: Ako se nastavi ugrožavanje Srba, pozvaćemo KFOR i NATO
Aleksandar Vučić (Foto FoNet )

“Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo KFOR i NATO da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite živote Srba na KiM“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.
 
Dodao je da Srbija neće dozvoliti da se ponovi „pogrom iz 2004. godine“.
 
Vučić je kazao da će sutra pre sastanka saveta za nacionalnu bezbednost imati sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte, na njihov zahtev.
 
Najavio je da će sutra biti reči o merama koje Srbija može da preduzme.
 
“Nadam se da nećemo biti primorani da sprovodimo svoje mere, i političke i ekonomske“, rekao je on.
 
Predsednik Srbije je pokazao fotografiju za koju je rekao da prikazuje bolničko vozilo sa pacijentima koje je zaustavljeno na jednom od prelaza, a Srbima na Kosovu poručio je da „ne nasedaju na provokacije Prištine“.
 
“Molim naše ljude da ne nasedaju na provokacije. I kad protestuju, da protrestuju mirno i bez incidenata“, rekao je on.
 
Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku.
 
Kako je saopštila kosovska policija, tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biće oduzete, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavestile i srpsku policiju.
 
Od sutra građani mogu preuzeti privremene tablice u svim Centrima za registraciju vozila, saopšteno je iz policije Kosova.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021