Vesti
Politika

Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug, Dragan Kujundžić)

Vučić je rekao da će Srbija krenuti u kampanju povlačenja priznanja ukoliko Priština krene u kampanju za priznavanje, koju je najavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"To vam traje do septembra meseca. Ako bilo ko donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, istog trenutka mi krećemo u kampanju povlačenja priznanja", rekao je Vučić. 

On je dodao da poštuje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, "da želimo najbolje odnose sa Turskom, ali da imamo svoju zemlju, svoje interese i da ćemo se u skaldu sa tim interesima i ponašati".

U Skoplju promena imena "mini Šengen"

Vučić je najavio da će na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju 28. i 29. jula biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen", potpisana tri sporazum, kao i da će na graničnim prelazima biti napravljene "brze trake" za brži prolaz ljudi iz regiona, kao što postoje posebne trake za ljude iz EU na ulazu u evropske zemlje.

"Radili smo na tri dokumenta i verujem da ćemo ih potpisati u Skoplju, to su važna dokumenta o trgovini, radnim dozvolama i u međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i drugih katastrofa, što je u interesu naših naroda", rekao je Vučić novinarima u Kragujevcu.

On je kazao da će se na ekonomskom forumu sastatima sa premijerima Severne Makedonije i Albanije i veruje da će mnogo toga uraditi za ekonomski napredak celog reigona i Srbije.

 Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021