Vesti
Politika

Vučević: Srbija spremna za dogovor, ali to ne znači pomeranje crvenih linija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć se u Raški, posle posete jedinici Vojske Srbije, sastao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i upoznao ih sa potezima državnog rukovodstva, izjavio je danas za RTS ministar odbrane Miloš Vučević.
Vučević: Srbija spremna za dogovor, ali to ne znači pomeranje crvenih linija
Miloš Vučević (Foto Tanjug/ Jaroslav Pap)

To su bili prijateljski i bratski, ali složeni razgovori. Predsednik je upoznao Srbe sa svim stvarima koje radi država kako bi sačuvala mir i stabilnost, a oni su upoznali predsednika sa stanjem na terenu, rekao je Vučević u Jutarnjem dnevniku RTS.

On je poručio da građani Srbije ne treba da budu uplašeni, i nagasio da je Beograd spreman za dogovor, ali i da ima svoje "crvene linije".

"Crvena linija je da nema pogroma iz 2004, nema Bljeska i Oluje, a ako međunarodna zajednica zaista želi da se ovo vrati u formu dijaloga i političkog dijaloga, mora se prestati sa čitavim nizom jednostranih poteza administracije Abljina Kurtija", rekao je Vučević.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023