Vesti
Politika

Vučević: Srbija je posvećena miru

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je na sastanku sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krozetom istakao da Srbija ostaje čvrsto posvećena miru, stabilnosti i očuvanju dijaloga, kao i da je duboko zabrinuta razvojem situacije na Kosovu.
Vučević: Srbija je posvećena miru
Miloš Vučević (Foto FoNet/MOD)

Vučević je zahvalio italijanskim vojnicima koji u okviru KFOR-a imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica, istakavši da su svojim angažovanjem, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani, zadobili snažno poverenje srpskog stanovništva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je pozitivno ocenio redovnu komunikaciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a, kao i profesionalnost italijanskih generala, koji su na dužnosti komandanata ove operacije od 2013. godine.

Vučević istakao značaj zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, posebno zajedničkog angažmana u UN misiji u Libanu, što je kruna bilateralne saradnje u oblasti odbrane i od velikog je vojnog i političkog značaja.

Krozeto je istakao da je poštovanje međunarodnih sporazuma temeljni princip i izrazio nameru Italije da se snažnije angažuje u političkom procesu koji će voditi iznalaženju zajedničkih rešenja.

Izrazio je podršku Italije procesu evrointegracija Srbije, ističući da Rim ceni konstruktivnu u očuvanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i trud koji zvanični Beograd ulaže u dijalogu sa Prištinom.

Krozeto je potvrdio nastavak angažovanja Oružanih snaga Italije u okviru KFOR-a, s obzirom da je njegova uloga da bude nepristrasni garant mira i bezbednosti na Kosovu.

Najavio je da će italijanska delegacija prilikom posete Prištini preneti snažno protivljenje preduzimanju jednostranih poteza i nepoštovanju međunarodnih sporazuma od strane privremenih institucija samouprave, što direktno ugrožava mir i stabilnost u regionu.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022