Vesti
Politika

Vučević sa američkim senatorima o Kosovu

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas u Beogradu sa članovima delegacije Senata SAD o dijalogu sa Prištinom, spoljnoj politici i jačanju partnerstva dve države.
Vučević sa američkim senatorima o Kosovu
Vučević sa američkim senatorima (Foto Ministarstvo odbrane)

Na sastanku sa senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom, koji su na turneji po Zapadnom Balkanu, Vučević je ukazao na "konstantan izostanak spremnosti" vlasti u Prištini za razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), obaveze čiji je garant Evropska unija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vučević je rekao da Priština "takvim postupanjem jednostrano umanjuje mogućnost uspostavljanja konstruktivnog započinjanja dijaloga koji bi doprineo konačnom pomirenju na Zapadnom Balkanu" i dodao da Srbija "neće pristati na pokušaje prištinskih vlasti da formiraju ZSO mimo ranije dogovorenih principa", navodi se u saopštenju.

Članovi delegacije Senata SAD saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i da je neophodno i da je ispuni, piše u saopštenju.

Vučević je, kako se navodi, rekao i da Srbija "sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i modeluje svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti" i da "u potpunosti podržava međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine".

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima dostizanja jačeg partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane i istaknut je značaj otvaranja mogućnosti za intenziviranje dalje saradnje, navodi se u saopštenju.

Vučević je rekao da se "jasno uočavaju indikatori koji pokazuju značajan napredak u međusobnim odnosima u oblasti odbrane", navodi se i dodaje da su američki senatori izrazili zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i očekivanje da će doći do daljeg jačanja saradnje dve države u oblasti odbrane.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023