Vesti
Politika

Vrhovni sud odlučio da odbaci glasove iz Srbije

Kosovski Vrhovni sud presudio je da više od 3.700 glasačkih listića iz Srbije ne treba da budu deo konačnog rezultata izbora održanih 6. oktobra.
Vrhovni sud odlučio da odbaci glasove iz Srbije
Ilustracija (Foto Tanjug)

Vrhovni sud je odbio sve žalbe, uključujući pokret "Samoopredeljenje", DSK i druge stranke koji su tražili poništavanje odluke Panela za žalbe da se glasovi iz Srbije odbace. Sud je naložio CIK-u da te glasove ne uvrsti u konačan rezultat.

"Vrhovni sud je u zakonskom roku razmotrio i odlučio o svim žalbama političkih subjekata. Vrhovni sud primio je sedam žalbi poslanika iz različitih političkih subjekata. Nakon razmatranja kolegijuma žalba poslanika Demokratskog saveza Kosova (DSK) je odbijena, žalba poslanika Demokratske turske partije Kosova (KDTP) takođe, žalba poslanika Egipatske liberalne stranke (PLE) odbačena, dve žalbe od strane poslanika iz pokreta Samoopredeljenje su odbijene, žalbe poslanika Demokratske stranke Aškalija, a odbačena je i žalba poslanika Progresivne Demokratske Stranke (PDS)", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Prethodno je Izborni panel za žalbe i predstavke naložio kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji da ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora izbaci glasove koji su stigli iz Srbije.

Posle odluke suda, očekuje se da koalicija NISMA-ANK-PP bude deo sledećeg saziva kosovske skupštine i da ima šest poslanika.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020