Vesti
Politika

Vrhovni sud odbacio žalbu Aleksandra Arsenijevića

Kosovski Vrhovni sud odbacio je žalbu Aleksandra Arsenijevića, kandidata ispred Građanske inicijative „Srpski opstanak“ i time potvrdio odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da ne ispunjava uslove da se kandiduje za gradonačelnika Severne Mitrovice na predstojećim lokalnim oktobarskim izborima, izjavio je za Radio Kontakt Plus, Aleksandar Arsenijević. Ujedno je najavio da će se na ovu odluku žaliti Ustavnom sudu.
Vrhovni sud odbacio žalbu Aleksandra Arsenijevića
Sa konferencije (Foto Konatkt)

Arsenjević se prethodno IPŽP-u žalio na odluku CIK-a, prema kojoj je izbrisan sa liste kandidata za predstojeće lokalne izbore, zbog, kako je navedeno u obrazloženju, pravosnažne presude u poslednje tri godine, kojom je proglašen krivim za krivično delo i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 300 evra.

CIK i IPŽP su doneli takvu odluku, pozivajući se na Zakon o opštim izborima na Kosovu (ZOI) kojim je propisano da “svako lice čije se ime pojavljuje na biračkom spisku je podobno da se sertifikuje kao kandidat, osim ukoliko je isto osuđeno za krivično delo pravosnažnom odlukom suda u poslednje tri godine“.

Nezadovoljan odlukom IPŽP-a, i kako je tada naveo, nejasnim odredbama ZOI, Arsenijević je potom kosovskom Vrhovnom sudu podneo žalbu, koju je ovaj sud u međuvremenu odbacio kao neosnovanu, jer, kako se između ostalog navodi u obrazloženju, Zakon o opštim izborima (ZOI) se tretira kao poseban zakon (lex specialis) u odnosu na Krivični zakonik.

Arsenijević je najavio da će se na odluku Vrhovnog suda žaliti Ustavnom sudu, iako ova odluka, prema njegovim rečima, nema pouku o pravnom leku.Ostale vesti

Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021