Vesti
Politika

Vrhovni sud Kosova odbacio žalbe, o srpskim glasovima još nije odlučeno

Kosovski Vrhovni sud odbacio je kao neosnovane žalbe nekih predstavnika pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske stranke Turaka na odluke Izbornog panela za žalbe.
Vrhovni sud Kosova odbacio žalbe, o srpskim glasovima još nije odlučeno
Glasovi iz Srbije (Foto N1)

U presudi Vrhovnog suda, navodi se da je žalba kandidata za poslanika Samoopredeljenja Ganija Krasnićija odbijena kao neosnovana. Žalba je podneta protiv odluke IPŽ-a, ali se ne navodi sadržina odluke.

Žalba Fatona Bisljimija kandidata za poslanika DSK odbijena je takođe kao neosnovana. Njegovu žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja zahteva prebrojavanje uslovnih i glasova pristiglih poštom, Vrhovni sud proglasio je neutemeljenom.

Sud je takođe odbacio žalbu Mufere Srbica Sunik, kandidatkinje za poslanika iz partije Turaka.

Sud još nije odlučio o odluci IPŽ-a o glasovima pristiglih poštom iz Srbije. IPŽ je te glasove odbacio po žalbi koalicije Nisma-ANK-PP, nakon što ih je CIK uvrstio u konačne rezultate izbora.

Tom odlukom IPŽ-a koalicija Nisma-ANK-PP prešla je izborni prag i imala bi šest mesta u sledećem sazivu kosovske skupštine.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020