Vesti
Politika

"Vreme je da Srbija postane dobar sused"

Vreme je da Srbija postane dobar sused, ne samo Kosovu, već i Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori, rekla je danas predsednica Kosova Vjosa Osmani.
Vjosa Osmani (Foto Kim)

Osmani je, kao gost Atlanskog saveta, u onlajn razgovoru sa izvršnim potpredsednikom te organizacije Dejmonom Vilsonom, na pitanje za dijalog sa Beogradom, kazala da će napredak zavisiti od toga "koliko će Srbija ispuniti svoje obaveze" i kako napreduje na evropskom putu, jer, prema njenim rečima, "ne može sedeti na dve stolice".

"Ne možete flertovati sa Rusijom kako vojno, tako i u drugim oblastima, i govoriti da ste privrženi evropskim vrednostima. Ne možete se držati prošlosti, a imati za cilj članstvo u EU. Ne možete se zalagati za ljudska prava, a istovremeno promovisati ideju podele na osnovu etničke granice", smatra Osmani i poručuje da je "vreme da Srbija odluči šta želi".

Kazala je da veruje u multietničke vrednosti zapisane u kosovskom ustavu, koje se, tvrdi, primenjuju u svakodnevnom životu.

Kosovo, prema njenim rečima, pokazalo je u dosadašnjem dijalogu da je uvek konstruktivno, i da drži ispruženu ruku saradnje.

"Kosovo nije zemlja koja destabilizuje druge u regionu. Neophodno je razgovarati jasnim rečnikom sa Srbijom", kazala je Osmani.

Ukazala je da uskoro treba da se nastavi dijalog i da Priština na sastanak ide spremno, sa namerom da se postigne sporazum koji bi predviđao međusobno priznanje u granicama u okviru kojih je proglašena nezavisnost 2008.godine.

Prema njenim rečima ima mnogo pitanja koja bi mogla doprineti napretku, a najvažnije za građane je pitanje nestalih lica.

Srbija, kaže, treba da otvori svoje arhive i pokaže gde su nestala lica.

Istakla je da treba ukloniti i barijere koje koče slobodu kretanja.

"Međutim ne mogu razgovarati o nekim nalepnicama na tablicama, dok se ne reši sudbina nestalih. Tek kada se reši pitanje nestalih lica možemo otvoriti novo poglavlje", poručuje Osmani.

Ona je kazala da veruje u novu američku administraciju, ističući da predsednik SAD Džozef Bajden najbolje poznaje Kosovo.

"On najbolje razume i potrebu za transatlanstkom saradnjom, jer uvek kada je ona bila slaba naš region je bio izložen patnjama", objasnila je Osmani,uz nadu da će Bajden doprineti da Kosovo postane članica NATO,

Jer, kako kaže, Kosovo u NATO ne bi bio samo uspeh za Prištinu, već i za SAD i bezbednost u regionu.

Na pitanje šta je sledeći korak na putu Kosova ka članstvu u NATO, Osmani je rekla da postoje dva glavna stuba na kojima se baziraju napori za članstvo Prištine u toj organizaciji - jedan je diplomatski, koji podrazumeva nastojanja da se državama članicama objasni da je članstvo Kosova u NATO važno ne samo za Prištinu, već i za region, a drugi praktičniji

Kako je rekla Kosovske bezbednosne snage, koje je nazvala vojskom, izgrađene i postaju sve profesionalnije iz dana u dan, i ustrojene su po svim standardima NATO, i spremne su da učesvuju u svim misijama, u kojima, prema njenim rečima, mogu da doprinesu miru.Ostale vesti

’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021