Vesti
Politika

"Vreme je da Srbija postane dobar sused"

Vreme je da Srbija postane dobar sused, ne samo Kosovu, već i Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori, rekla je danas predsednica Kosova Vjosa Osmani.
Vjosa Osmani (Foto Kim)

Osmani je, kao gost Atlanskog saveta, u onlajn razgovoru sa izvršnim potpredsednikom te organizacije Dejmonom Vilsonom, na pitanje za dijalog sa Beogradom, kazala da će napredak zavisiti od toga "koliko će Srbija ispuniti svoje obaveze" i kako napreduje na evropskom putu, jer, prema njenim rečima, "ne može sedeti na dve stolice".

"Ne možete flertovati sa Rusijom kako vojno, tako i u drugim oblastima, i govoriti da ste privrženi evropskim vrednostima. Ne možete se držati prošlosti, a imati za cilj članstvo u EU. Ne možete se zalagati za ljudska prava, a istovremeno promovisati ideju podele na osnovu etničke granice", smatra Osmani i poručuje da je "vreme da Srbija odluči šta želi".

Kazala je da veruje u multietničke vrednosti zapisane u kosovskom ustavu, koje se, tvrdi, primenjuju u svakodnevnom životu.

Kosovo, prema njenim rečima, pokazalo je u dosadašnjem dijalogu da je uvek konstruktivno, i da drži ispruženu ruku saradnje.

"Kosovo nije zemlja koja destabilizuje druge u regionu. Neophodno je razgovarati jasnim rečnikom sa Srbijom", kazala je Osmani.

Ukazala je da uskoro treba da se nastavi dijalog i da Priština na sastanak ide spremno, sa namerom da se postigne sporazum koji bi predviđao međusobno priznanje u granicama u okviru kojih je proglašena nezavisnost 2008.godine.

Prema njenim rečima ima mnogo pitanja koja bi mogla doprineti napretku, a najvažnije za građane je pitanje nestalih lica.

Srbija, kaže, treba da otvori svoje arhive i pokaže gde su nestala lica.

Istakla je da treba ukloniti i barijere koje koče slobodu kretanja.

"Međutim ne mogu razgovarati o nekim nalepnicama na tablicama, dok se ne reši sudbina nestalih. Tek kada se reši pitanje nestalih lica možemo otvoriti novo poglavlje", poručuje Osmani.

Ona je kazala da veruje u novu američku administraciju, ističući da predsednik SAD Džozef Bajden najbolje poznaje Kosovo.

"On najbolje razume i potrebu za transatlanstkom saradnjom, jer uvek kada je ona bila slaba naš region je bio izložen patnjama", objasnila je Osmani,uz nadu da će Bajden doprineti da Kosovo postane članica NATO,

Jer, kako kaže, Kosovo u NATO ne bi bio samo uspeh za Prištinu, već i za SAD i bezbednost u regionu.

Na pitanje šta je sledeći korak na putu Kosova ka članstvu u NATO, Osmani je rekla da postoje dva glavna stuba na kojima se baziraju napori za članstvo Prištine u toj organizaciji - jedan je diplomatski, koji podrazumeva nastojanja da se državama članicama objasni da je članstvo Kosova u NATO važno ne samo za Prištinu, već i za region, a drugi praktičniji

Kako je rekla Kosovske bezbednosne snage, koje je nazvala vojskom, izgrađene i postaju sve profesionalnije iz dana u dan, i ustrojene su po svim standardima NATO, i spremne su da učesvuju u svim misijama, u kojima, prema njenim rečima, mogu da doprinesu miru.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021