Vesti
Politika

"Vreme je da Srbija postane dobar sused"

Vreme je da Srbija postane dobar sused, ne samo Kosovu, već i Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori, rekla je danas predsednica Kosova Vjosa Osmani.
Vjosa Osmani (Foto Kim)

Osmani je, kao gost Atlanskog saveta, u onlajn razgovoru sa izvršnim potpredsednikom te organizacije Dejmonom Vilsonom, na pitanje za dijalog sa Beogradom, kazala da će napredak zavisiti od toga "koliko će Srbija ispuniti svoje obaveze" i kako napreduje na evropskom putu, jer, prema njenim rečima, "ne može sedeti na dve stolice".

"Ne možete flertovati sa Rusijom kako vojno, tako i u drugim oblastima, i govoriti da ste privrženi evropskim vrednostima. Ne možete se držati prošlosti, a imati za cilj članstvo u EU. Ne možete se zalagati za ljudska prava, a istovremeno promovisati ideju podele na osnovu etničke granice", smatra Osmani i poručuje da je "vreme da Srbija odluči šta želi".

Kazala je da veruje u multietničke vrednosti zapisane u kosovskom ustavu, koje se, tvrdi, primenjuju u svakodnevnom životu.

Kosovo, prema njenim rečima, pokazalo je u dosadašnjem dijalogu da je uvek konstruktivno, i da drži ispruženu ruku saradnje.

"Kosovo nije zemlja koja destabilizuje druge u regionu. Neophodno je razgovarati jasnim rečnikom sa Srbijom", kazala je Osmani.

Ukazala je da uskoro treba da se nastavi dijalog i da Priština na sastanak ide spremno, sa namerom da se postigne sporazum koji bi predviđao međusobno priznanje u granicama u okviru kojih je proglašena nezavisnost 2008.godine.

Prema njenim rečima ima mnogo pitanja koja bi mogla doprineti napretku, a najvažnije za građane je pitanje nestalih lica.

Srbija, kaže, treba da otvori svoje arhive i pokaže gde su nestala lica.

Istakla je da treba ukloniti i barijere koje koče slobodu kretanja.

"Međutim ne mogu razgovarati o nekim nalepnicama na tablicama, dok se ne reši sudbina nestalih. Tek kada se reši pitanje nestalih lica možemo otvoriti novo poglavlje", poručuje Osmani.

Ona je kazala da veruje u novu američku administraciju, ističući da predsednik SAD Džozef Bajden najbolje poznaje Kosovo.

"On najbolje razume i potrebu za transatlanstkom saradnjom, jer uvek kada je ona bila slaba naš region je bio izložen patnjama", objasnila je Osmani,uz nadu da će Bajden doprineti da Kosovo postane članica NATO,

Jer, kako kaže, Kosovo u NATO ne bi bio samo uspeh za Prištinu, već i za SAD i bezbednost u regionu.

Na pitanje šta je sledeći korak na putu Kosova ka članstvu u NATO, Osmani je rekla da postoje dva glavna stuba na kojima se baziraju napori za članstvo Prištine u toj organizaciji - jedan je diplomatski, koji podrazumeva nastojanja da se državama članicama objasni da je članstvo Kosova u NATO važno ne samo za Prištinu, već i za region, a drugi praktičniji

Kako je rekla Kosovske bezbednosne snage, koje je nazvala vojskom, izgrađene i postaju sve profesionalnije iz dana u dan, i ustrojene su po svim standardima NATO, i spremne su da učesvuju u svim misijama, u kojima, prema njenim rečima, mogu da doprinesu miru.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022