Vesti
Politika

"Vreme je da se zaustavi nepotizam na Kosovu"

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel izjavio je danas da na Kosovu postoje sukob interesa i nepotizam, ali da pritisak naroda može naterati lidere da donesu prave odluke.
Rori O`Konel (Foto Kim)

Prema rečima O’Konela, 20 godina posle sukoba na Kosovu vreme je da se zna gde je i u kom pravcu Kosovo ide.

Govoreći u Prištini na tribini „Govori otvoreno“, O’Konel je ocenio da na Kosovu "ima nepotizma i da se na ključne funkcije biraju nekvalifikovani ljudi".

On je naveo da je vreme da se preduzmu mere da se takvo stanje promeni, ali da za to treba da postoji politička volja i da to na demokratski način zatraže građani Kosova.

„Došlo je vreme da se spreče sukob interesa i nepotizam, jer više nema strpljenja. Ne želim biti do kraja pesimista, jer ima mogućnosti da se donesu pravične odluke i promene su moguće“, kazao je O’Konel i dodao da i pritisak građana može da natera lidere da donesu prave odluke.

Govoreći o zakonu o finansiranju stranaka, ambasador je poručio da „ukoliko partije pokušaju da utiču na predlog zakona o finansiranju političkih stranaka, Velika Britanija neće ni na koji način podržati Centralnu izbornu komisiju“.

„Doći će vreme kada ćemo doneti izuzetno značajne odluke“, rekao je on.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021