Vesti
Politika

“Vreme je da Euleks završi svoju misiju”

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri smatra da je vreme da misija Evropske unije za vladavinu prava - Euleks, okonča svoje aktivnosti na Kosovu, tvrdeći da su u Prištini spremni da funkcionišu samostalno.
“Vreme je da Euleks završi svoju misiju”
Abelard Tahiri (Foto kosovapress)

“Razgovaramo o prelaznom stadijumu sa Euleksom, jer je u našem pravosudnom sistemu prisutan na različite načine. Mislim da je Kosovo uspelo da izgradi kapacitete, kojima može da funkcioniše u budućnosti”, rekao je Abelard Tahiri prištinskim medijima.

Naglasio je da je svaka pomoć međunarodne zajednice dobrodošla, ali da je vreme da Euleks počne prenos svojih nadležnosti, na relevantne kosovske institucije.

Odluka o aktiviranju misije EU na Kosovu doneta je u Briselu 16. februara 2008. i na početku je brojala 2.000 pripadnika.

U međuvremenu, sužavala je svoje nadležnosti u oblastima policije, vladavine prava i carine.

Sve predmete nad kojima Euleks više nema nadležnosti od 15. aprila 2014. rešavaju kosovski pravosudni organi.

Euleksove sudije i tužioci su i dalje deo kosovskih institucija i rade u skladu sa kosovskim zakonima.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021