Vesti
Politika

"Vreme je da EU na sto stavi sporazum o uzajamnom priznanju"

Ni posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine nije davao izjave za medije. Medijima se obratio samo Hašim Tači, naglasivši da vidi bolju koordinaciju između Vašingtona i Brisela i da je sada potrebno jedinstvo kako bi se, kako je rekao, postigao sporazum o uzajamnom priznanju.
Tači (Foto Kim)

„Mogu da zaključim da je sastanak generalno bio korektan i konstruktivan, da je bio otvoren i prijateljski razgovor u pravcu pronalaženja mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma između Кosova i Srbije, što bi značilo uzajamno priznanje dve nezavisne države, a što bi dalo mogućnost da se Кosovo pridruži UN. I dalje čvrsto verujem da je budućnost Кosova ulazak u NATO-a i EU. Takođe, čvrsto verujem da je došlo vreme da EU stavi na sto sporazum o uzajamnom priznavanju i da se nastavi sa tehničkim dijalogom“, rekao je Hašim Tači.

Slične poruke su juče poslali i kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednica Skupštine Vjosa Osmani. Lajčak će se u toku dana sastati sa predstavnicima političkih partija, kao i sa predstavnicima civilnog društva.

Iako se nije obraćao medijima Lajčak je svoje utiske sa sastanka sa kosovskim predsednikom podelio na Tviteru. Naveo je da je sastanak bio dobar, te da su se složili da je dijalog i sveobuhvatni sporazum.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020