Vesti
Politika

"Vreme je da EU na sto stavi sporazum o uzajamnom priznanju"

Ni posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine nije davao izjave za medije. Medijima se obratio samo Hašim Tači, naglasivši da vidi bolju koordinaciju između Vašingtona i Brisela i da je sada potrebno jedinstvo kako bi se, kako je rekao, postigao sporazum o uzajamnom priznanju.
Tači (Foto Kim)

„Mogu da zaključim da je sastanak generalno bio korektan i konstruktivan, da je bio otvoren i prijateljski razgovor u pravcu pronalaženja mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma između Кosova i Srbije, što bi značilo uzajamno priznanje dve nezavisne države, a što bi dalo mogućnost da se Кosovo pridruži UN. I dalje čvrsto verujem da je budućnost Кosova ulazak u NATO-a i EU. Takođe, čvrsto verujem da je došlo vreme da EU stavi na sto sporazum o uzajamnom priznavanju i da se nastavi sa tehničkim dijalogom“, rekao je Hašim Tači.

Slične poruke su juče poslali i kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednica Skupštine Vjosa Osmani. Lajčak će se u toku dana sastati sa predstavnicima političkih partija, kao i sa predstavnicima civilnog društva.

Iako se nije obraćao medijima Lajčak je svoje utiske sa sastanka sa kosovskim predsednikom podelio na Tviteru. Naveo je da je sastanak bio dobar, te da su se složili da je dijalog i sveobuhvatni sporazum.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022