Vesti
Politika

“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je jedno posebno dostignuće za celo društvo Kosova ali njegova vrednost će se meriti tek kada se dobiju konkretni rezultati, kazao je u emisiji “Dobre vesti” Emruš Ujkani, stručnjak EU integracija.
“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”
Emruš Ujkani (Foto Kim)

Ujkani je rekao da to podrazumeva da će se kosovsko društvo i ekonomija postepeno okrenuti ka slobodnom tržištu.

“Ako Kosovo ima svoju ekonomiju onda roba može da ima pristup ili da se slobodno kreće na regionalno i evropsko tržište. Isto može da se primenjuje za kadrove i usluge”, rekao je Ujkani.

Ipak on je istakao da bi sve ovo bilo uspešno, potrebno je puno posla na Kosovu.

“I političko rukovodstvo i svi drugi institucionalni mehanizmi bili oni centralni ili lokalni imaju jednu veću ili dodatnu odgovornost da rade svoj posao svesnije i ozbiljnije”, kazao je Ujkani.

Govoreći o upućenosti građana u sam proces Ujkani je rekao da je potrena informisanost o tome šta će oni konkretno dobiti ovim procesom.

“Nažalost, napredovanje mnogih procesa je u rukama političara. Kažem nažalost, zato što bi možda bilo bolje da se ova odgovornost podeli na mnogo drugih sfera. Smatram da svaki građanin ove države i svaka organizacija može da doprinese napretku prema evropskom putu”, kazao je Ujkani.

Na kraju Ujkani je istakao da se evropske integracije moraju videti kao nešto što će unaprediti socijalno blagostanje i doprineti dugoročnoj stabilnosti građana i države uopšte.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021