Vesti
Politika

“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je jedno posebno dostignuće za celo društvo Kosova ali njegova vrednost će se meriti tek kada se dobiju konkretni rezultati, kazao je u emisiji “Dobre vesti” Emruš Ujkani, stručnjak EU integracija.
“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”
Emruš Ujkani (Foto Kim)

Ujkani je rekao da to podrazumeva da će se kosovsko društvo i ekonomija postepeno okrenuti ka slobodnom tržištu.

“Ako Kosovo ima svoju ekonomiju onda roba može da ima pristup ili da se slobodno kreće na regionalno i evropsko tržište. Isto može da se primenjuje za kadrove i usluge”, rekao je Ujkani.

Ipak on je istakao da bi sve ovo bilo uspešno, potrebno je puno posla na Kosovu.

“I političko rukovodstvo i svi drugi institucionalni mehanizmi bili oni centralni ili lokalni imaju jednu veću ili dodatnu odgovornost da rade svoj posao svesnije i ozbiljnije”, kazao je Ujkani.

Govoreći o upućenosti građana u sam proces Ujkani je rekao da je potrena informisanost o tome šta će oni konkretno dobiti ovim procesom.

“Nažalost, napredovanje mnogih procesa je u rukama političara. Kažem nažalost, zato što bi možda bilo bolje da se ova odgovornost podeli na mnogo drugih sfera. Smatram da svaki građanin ove države i svaka organizacija može da doprinese napretku prema evropskom putu”, kazao je Ujkani.

Na kraju Ujkani je istakao da se evropske integracije moraju videti kao nešto što će unaprediti socijalno blagostanje i doprineti dugoročnoj stabilnosti građana i države uopšte.Ostale vesti

Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020