Vesti
Politika

“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je jedno posebno dostignuće za celo društvo Kosova ali njegova vrednost će se meriti tek kada se dobiju konkretni rezultati, kazao je u emisiji “Dobre vesti” Emruš Ujkani, stručnjak EU integracija.
“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”
Emruš Ujkani (Foto Kim)

Ujkani je rekao da to podrazumeva da će se kosovsko društvo i ekonomija postepeno okrenuti ka slobodnom tržištu.

“Ako Kosovo ima svoju ekonomiju onda roba može da ima pristup ili da se slobodno kreće na regionalno i evropsko tržište. Isto može da se primenjuje za kadrove i usluge”, rekao je Ujkani.

Ipak on je istakao da bi sve ovo bilo uspešno, potrebno je puno posla na Kosovu.

“I političko rukovodstvo i svi drugi institucionalni mehanizmi bili oni centralni ili lokalni imaju jednu veću ili dodatnu odgovornost da rade svoj posao svesnije i ozbiljnije”, kazao je Ujkani.

Govoreći o upućenosti građana u sam proces Ujkani je rekao da je potrena informisanost o tome šta će oni konkretno dobiti ovim procesom.

“Nažalost, napredovanje mnogih procesa je u rukama političara. Kažem nažalost, zato što bi možda bilo bolje da se ova odgovornost podeli na mnogo drugih sfera. Smatram da svaki građanin ove države i svaka organizacija može da doprinese napretku prema evropskom putu”, kazao je Ujkani.

Na kraju Ujkani je istakao da se evropske integracije moraju videti kao nešto što će unaprediti socijalno blagostanje i doprineti dugoročnoj stabilnosti građana i države uopšte.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021