Vesti
Politika

“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je jedno posebno dostignuće za celo društvo Kosova ali njegova vrednost će se meriti tek kada se dobiju konkretni rezultati, kazao je u emisiji “Dobre vesti” Emruš Ujkani, stručnjak EU integracija.
“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”
Emruš Ujkani (Foto Kim)

Ujkani je rekao da to podrazumeva da će se kosovsko društvo i ekonomija postepeno okrenuti ka slobodnom tržištu.

“Ako Kosovo ima svoju ekonomiju onda roba može da ima pristup ili da se slobodno kreće na regionalno i evropsko tržište. Isto može da se primenjuje za kadrove i usluge”, rekao je Ujkani.

Ipak on je istakao da bi sve ovo bilo uspešno, potrebno je puno posla na Kosovu.

“I političko rukovodstvo i svi drugi institucionalni mehanizmi bili oni centralni ili lokalni imaju jednu veću ili dodatnu odgovornost da rade svoj posao svesnije i ozbiljnije”, kazao je Ujkani.

Govoreći o upućenosti građana u sam proces Ujkani je rekao da je potrena informisanost o tome šta će oni konkretno dobiti ovim procesom.

“Nažalost, napredovanje mnogih procesa je u rukama političara. Kažem nažalost, zato što bi možda bilo bolje da se ova odgovornost podeli na mnogo drugih sfera. Smatram da svaki građanin ove države i svaka organizacija može da doprinese napretku prema evropskom putu”, kazao je Ujkani.

Na kraju Ujkani je istakao da se evropske integracije moraju videti kao nešto što će unaprediti socijalno blagostanje i doprineti dugoročnoj stabilnosti građana i države uopšte.Ostale vesti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020
Tanin: Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju potencijal za napredak
Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin je na video sednici Saveta bezbednosti UN pohvalio Beograd i Prištinu za nastavak pregovaračkog procesa i pozvao ih da vode konstruktivan proces dijaloga, uprkos izazovima i različitim gledištima.
  • 21.10.2020
Izborna kampanja u Severnoj Mitrovici od 12. novembra
Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da će predizborna kampanja u Severnoj Mitrovici biti od 12. do 27. novembra, dok će se u četvrtak razgovarati o kampanji u Podujevu kako bi se odlučilo da li će se aktivnosti ponoviti još jednom.
  • 21.10.2020
Pretnje recipročnim merama iz Prištine i odgovor iz Beograda
Pred poslanicima u Skupštini Kosova Avdulah Hoti je kazao da neće biti konačnog sporazuma između Kosova i Srbije bez uzajamnog priznanja, ističući da će, ako se to ne dogodi, Kosovo vratiti mere reciprociteta. Šef Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da je “reciprocitet” u suprotnosti sa duhom dijaloga.
  • 21.10.2020
“Sporazum”: ZSO, kamen zajedničkog spoticanja
Da će biti i konstruktivnih i nekonstruktivnih nejasnoća, znalo se od samog početka, od potpisivanja prvog briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Od tada, do danas, za jedne je to, kako piše u dokumentu, Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu, za druge - Zajednica srpskih opština.
  • 21.10.2020
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
  • 21.10.2020