Vesti
Politika

“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je jedno posebno dostignuće za celo društvo Kosova ali njegova vrednost će se meriti tek kada se dobiju konkretni rezultati, kazao je u emisiji “Dobre vesti” Emruš Ujkani, stručnjak EU integracija.
“Vrednosti SSP-a će pokazati rezultati”
Emruš Ujkani (Foto Kim)

Ujkani je rekao da to podrazumeva da će se kosovsko društvo i ekonomija postepeno okrenuti ka slobodnom tržištu.

“Ako Kosovo ima svoju ekonomiju onda roba može da ima pristup ili da se slobodno kreće na regionalno i evropsko tržište. Isto može da se primenjuje za kadrove i usluge”, rekao je Ujkani.

Ipak on je istakao da bi sve ovo bilo uspešno, potrebno je puno posla na Kosovu.

“I političko rukovodstvo i svi drugi institucionalni mehanizmi bili oni centralni ili lokalni imaju jednu veću ili dodatnu odgovornost da rade svoj posao svesnije i ozbiljnije”, kazao je Ujkani.

Govoreći o upućenosti građana u sam proces Ujkani je rekao da je potrena informisanost o tome šta će oni konkretno dobiti ovim procesom.

“Nažalost, napredovanje mnogih procesa je u rukama političara. Kažem nažalost, zato što bi možda bilo bolje da se ova odgovornost podeli na mnogo drugih sfera. Smatram da svaki građanin ove države i svaka organizacija može da doprinese napretku prema evropskom putu”, kazao je Ujkani.

Na kraju Ujkani je istakao da se evropske integracije moraju videti kao nešto što će unaprediti socijalno blagostanje i doprineti dugoročnoj stabilnosti građana i države uopšte.Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022