Vesti
Politika

"Vrata Vučitrna otvorena za Srbe"

Gradonačelnik opštine Vučitrn pozvao Srbe da se vrate na Kosovo i da zajedno sa svojim sugrađanima grade budućnost.
Branimir Stojanović i Bajram Muljaku (Foto Kim)

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović posetio je danas opštinu Vučitrn i razgovarao sa gradonačelnikom Bajramom Muljakuom. Stojanović je nakon sastanka kazao da je sa gradonačelnikom razgovarao o problemima sa kojima se suočava ova opština ali i o mogućnostima da se određeni broj Srba vrati u ovu opštinu.

„Vrlo je važno da se nadograđuje saradnja koja postoji. Razgovarali smo i o mogućnosti da se određeni ljudi vrate u sam grad, gde su nekada živeli. Zaista je iskazana dobra volja da zajednički radimo na svim poljima“, kazao je Stojanović.

Vrata ove opštine su vam otvorena, poručio je gradonačelnik Vučitrna i dodao da sloboda kretanja u ovoj opštini nikada nije predstavljala problem.

„Njima su vrata uvek bila otvorena i danas su. Oni su dobrodošli i imaju pravo da se vrate na svoju imovinu“, poručio je Muljaku.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Muljakuom zamenik kosovskog premijera posetio je i crkvu Svetog Ilije u Vučitrnu sa protojerejem Milijom Arsovićem.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023