Vesti
Politika

Vorgučić: Skreću pažnju bajkama da je Srbija opasnost za Kosovo

„Prištinskim zvaničnicima je manje stalo do toga kroz kakve patnje trenutno prolazi narod u Ukrajini, a više da koriste momenat za pokušaj nekih političkih igara koje su u samom startu osuđene na propast“, ovako je za KoSSev direktor RTV Kim, Isak Vorgučić, prokomentarisao seriju izjava prištinskih zvaničnika nakon izbijanja rata u Ukrajini, odnosno pokretanje kampanje za članstvo Kosova u NATO i priznavanje od strane pet članica EU.
Vorgučić: Skreću pažnju bajkama da je Srbija opasnost za Kosovo
Isak Vorgučić (Foto arhiva Kim)

Rat u Ukrajini proizveo je nova politička dešavanja na Zapadnom Balkanu. Srbija je ostala jedina koja nije uvela sankcije Rusiji, na šta Evropsku uniju svakodnevno podseća Priština i poručuje im da Vučić „ne deli vrednosti EU i SAD“. Još od izbijanja rata u državi sa čijim se rukovodstvom i narodom, kažu, solidarišu, upoređujući ih sa sobom, prištinski zvaničnici poručuju – „Srbija je ruski saveznik“, „Srbija prati Putina“, „Kosovo je ugroženo“.

Horske poruke o „srpskom hegemonu“ glasnije su sa svakim novim danom rata u Ukrajini. Kroz nedavno pokrenutu diplomatsku kampanju koja je uključila domaću i međunarodnu političku scenu, čak i društvene mreže, iskristalisali su se jasni zahtevi Prištine: Kosovo u NATO i da Kosovo prizna pet evropskih država koje to još uvek nisu učinile.

Direktor RTV Kim, Isak Vorgučić, ocenjuje za KoSSev da Priština koristi momenat i da pokušava da „igra igre koje su osuđene na propast“.

„Izjave prištinskih zvaničnika pokazuju da im je manje stalo do toga kroz kakve patnje trenutno prolazi narod u Ukrajini, a više da koriste momenat za pokušaj nekih političkih igara koje su u samom startu osuđene na propast“, kazao je za KoSSev direktor RTV Kim, Isak Vorgučić.

Vorgučić ocenjuje da je „suludo“ da Kosovo traži prijem u NATO, jer je „NATO već u Kosovu“.

Tvrdi da je NATO više zainteresovan za to da zapravo Srbija postane članica ove Alijanse.

„Ona je jedina ostala u okruženju – okružena je praktično zemljama NATO-a i mislim da ne bi napravili takvu grešku da prime Kosovo u NATO i da time oštete ili ugroze Srbiju koja tek u tom slučaju ne bi razmatrala takav potez da se učlani u NATO“, poručio je Vorgučić.

Govoreći o novopokrenutoj kampanji, Vorgučić kaže da Priština urgira kod članica koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Sa druge strane ocenjuje da nijedan od ovih zahteva nije realan.

„Mislim da su i jedna i druga inicijativa više za lokalne potrebe, ali i da nemaju nikakve šanse“, kazao je.

Direktor RTV Kim ujedno smatra da Priština pokušava da stvori sliku o navodnoj opasnosti koju Srbija predstavlja za Kosovo.

Na pitanje da li ima osnova da se priča o Srbiji kao pretnji, Vorgučić ocenjuje da prema Aljbinu Kurtiju i Vjosi Osmani ima.

„Malo rade na rešavanju problema sa kojima se Kosovo realno suočava i onda, da bi skrenuli pažnju sa toga, najzgodnije je pričati narodu bajke o tome kako je Srbija opasnost za Kosovo“, kazao je.

Vorgučić navodi da za tako nešto nema realnih indicija, kao i da Srbija ne bi načinila „takvu grešku“, „pa čak i pod komandom Vučića“.

„Vojska Srbije sarađuje sa NATO-om na Kosovu na obezbeđenju administrativnih linija, postoje čak i zajedničke patrole. Nema nikakvog govora u tome da bi se usudili na takav nepromišljen potez da napadnu NATO. Vojska Jugoslavije sa NATO-om je potpisala sporazum u Kumanovu, koji ima određene tačke, tako da nema nikakvih indicija da bi takvu grešku Vojska Srbije mogla da učini, čak ni pod komandom predsednika Vučića“, zaključio je sagovornik KoSSev-a.Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022