Vesti
Politika

Vorgučić: Kurtijevo omekšavanje stava ne bi se dobro prihvatilo u Prištini

Direktor RTV Kim Isak Vorgučić ocenio je za N1 da je moguće da će dijalog Beograda i Prištine biti "restartovan" uz podršku Berlina, ali je naglasio da se bilo kakvko omekšavanje stava premijera Kosova Aljbina Kurtija ne bi dobro prihvatilo u Prištini, naročito kada je u pitanju medijacija EU.
Vorgučić: Kurtijevo omekšavanje stava ne bi se dobro prihvatilo u Prištini
Isak Vorgučić (Printskrin N1)

Danas u Berlinu borave predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Aljbin Kurti, i posrednik EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji će razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Vorgučić je u emisiji „N1 Studio Live“ podsetio da u poslednje vreme imamo intenzivne aktivnosti Sjedinjenih Država, a da „često biva“ da EU hoće aktivnije da se uključi kada vidi pojačano angažovanje SAD u regionu.

"Moguće je da se izvrši određeni pritisak i da se taj dijalog restartuje. Nakon nekoliko susreta Vučića i Kurtija, videli smo da dijalog među njima nije baš moguć. Tu daje nadu najava neformalnog razgovora, uz prisustvo Lajčaka", kazao je Vorgučić.

Bez nastavka dijagoa, upozorio je on, nema ni rešavanja ključnih pitanja kao što je Zajednica srpskih opština ili pitanje registarskih tablica.

Podsetio je, međutim, na tvrd stav Krutija da posle više od 20 godina Beograd i Priština mogu da ragovaraju samo na ravnopravnim nogama, odnosno da Srbija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova, pa da onda dve strane o otvorenim pitanjima pregovaraju kao dve nezavisne države.

Za takav stav, objasnio je Vorgučić, Kurti ima veliku podršku većinskog albanskog stanovništva na Kosovu.

"Bilo kakvko omekšavanje stava (kod Kurtija) neće se dobro prihvatiti u Prištini, naročito kada je u pitanju medijacija EU. Kada su u pitanju uticaji SAD, onda Priština ima više razumevanja", kazao je on.

Dorektor RTV Kim je ukazao i da atmosfera na Kosovu, od dolaska Aljbina Kurtija i Vjose Osmani na vlast, "nije sjajna" i da se zaoštrila retorika prema Srbima što se, prema njegovim rečima, reflektuje na većinsko stanovništvo koje smatra da bez posledica može da se ponaša "bahato" prema Srbima.

SPC jedina institucija koja u kontinuitetu radi i posle 1999.

Govoreći o održavanju redovne sinodske sednice Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji, Vorgučić je rekao da nije neuobičajeno da se takvi događaji održavaju u tradiconalnom sedištu patrijarha.

Istakao je i da je SPC praktično jedina institucija koja u kontinuitetu radi na Kosovu i posle 1999. godine, a koju priznaju i Beograd i Priština, te da je poseta visokih crkvenih zvaničnika značajna za srpsko stanovništvo, naročito u enklavama gde Crkva lokalnom stanovništvu pruža veliku pomoć.

Vorgučić je podsetio i da SPC podržava dijalog Beograda i Prištine, ali uz očekivanje da će na pregovarački sto doći i rešavanje otvorenih pitanja koja se tiču Crkve.

Gostovanje Isak Vorgučića u programu N1 možete pogledati u priloženom videu od 21. minuta.

 Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022