Vesti
Politika

Vorgučić: Izgleda da su posrednici shvatili da je ZSO među glavnim zahtevima srpske strane

Govoreći o porukama višeg savetnika Stejt Departmenta Dereka Šolea prilikom posete Prištini da je formiranje ZSO hitna stvar, ali da bi to trebalo da bude urađeno u okviru kosovskog ustava, Isak Vorgučić, direktor Radija Kim, rekao je da to nije novo i da je američki ambasador u Prištini govorio o tome pred Novu godinu. 
Vorgučić: Izgleda da su posrednici shvatili da je ZSO među glavnim zahtevima srpske strane
Isak Voručić (Foto Kim)

"Ono što su izgleda ti posrednici u pregovorima shvatili je da je to jedan od glavnih zahteva srpske strane i da je neophodno udovoljiti tom zahtevu ukoliko žele da se tenzije smire i da se pregovori vrate u normalne okvire", kaže Vorgučić za Euronews Srbija.

 

 

 

Međutim, on navodi da se ostavlja prostor Prištii naglašavanjem da bi ZSO trebalo formirati u skladu sa Ustavom Kosova.

"Takođe, u jednoj od izjava Šolea se vidi da se on raduje novim predlozima Prištine u vezi sa ZSO, a ti predlozi, kako smo videli, su neka vrsta razvodnjavanja priče, jer Kosovo i vlada u prištini nisu voljni da prihvate ZSo u onoj formi koja je dogovorena u Briselu", rekao je Vorgučić.

Kada je reč o izjavi Šolea da je video spremnost Prištine "da zasuče ruke u dijalogu", direktor Radija Kim navodi da Priština nema tu šta da ponudi i da su to floskule.

Upitan kakava je situacija na terenu, Vorgučić kaže da ovih dana postoje neke najave o angažovanju srpskih policajaca sa juga na severu Kosova, ali ističe da tu postoje otpori.

"Sada Kosovo gleda kako da reši taj problem bezbednosnog vakuuma koji je nastao na Severu izlaskom srpskih policajaca. Video sam u jednoj izjavi Šolea da je pomenuo da bi Kosovo trebalo da radi na tome da se ljudi vrate na svoja radna mesta, što bi bilo najelegantnije rešenje. Sad je pitanje koliko su oni na to spremni", navodi Vorgučić.

 Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023