Vesti
Politika

Volters: Vojnici SAD na KiM zbog "spoljnih malignih pretnji"

Komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters rekao je pred Senatom SAD da su američki vojnici potrebni na Kosovu i poručio da će američka komanda u Evropi podržati dalji razvoj kosovskih bezbednosnih snaga.
Volters: Vojnici SAD na KiM zbog
Tod Danijel Volters (Foto: RTS)

Danijel Volters, koji je general vazduhoplovnih snaga SAD i komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi, poručio je da je američko prisustvo na KiM potrebno kako bi se ojačao otpor naših partnera na "spoljne maligne pretnje" piše prištinski Ekspres.

Govoreći o Kosovskim bezbednosnim snagama, Volters je rekao da američka komanda u Evropi podržava razvoj KBS-a, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije i u punoj saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

"Ohrabrujemo KBS da održi svoj multientički i profesionalni karakter, koji odgovara svim građanima Kosova", naveo je Volters.

Volters je naglasio da Vašington podržava modernizaciju vojski u regionu time što ih snadbeva američkim oružjem.

"Ministarstvo odbrane podržava regionalne partnere kroz saradnju u bezbednosti i inicijative za izgradnju kapaciteta. Ključ tih inicijativa je eliminisanje zavisnosti vojski u regionu od sovjetskog nasleđa, poručio je američki general.

Prema njegovim rečima, SAD koriste instumente saradnje u oblasti bezbednosti kako bi modernizovale vojske u regionu uz oružje američkog porekla, koje je u skladu sa NATO standardima.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020