Vesti
Politika

Volodin: Upad Prištine na sever Kosova provokacija, UN da zauzmu stav

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je danas u Beogradu da je "upad" kosovskih specijalaca na sever Kosova bio "provokacija" usmerena na zastrašivanje Srba, na uspostavljanje kontrole nad tim reonom na silu, i istakao da srpski narod i ubuduće može da računa na pomoć Rusije.
Volodin: Upad Prištine na sever Kosova provokacija, UN da zauzmu stav
Vjačeslav Volodin (Foto Tanjug)

"Organizacija Ujedinjenih nacija treba da pokaže svoj stav. Od njihove odlučnosti, konkretnih koraka zavisi ne samo autoritet, već i mir na Balkanu", rekao je Volidin u Skupštini Srbije.

Kritikujući ponašanje Evropske unije i SAD, rekao je da "odsustvo jasne reakcije Evropske unije na provokacije Prištine izaziva sumnju da je ona sposobna da bude posrednik u dijalogu izmedju Beograda i Prištine".

Volodin je istakao da je neophodno poštovati Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

U svetu su, kako je naglasio, izazovi mnogobrojni, a "praksa duplih standarda, mešanje u unutrašnje poslove suverene države je postalo za neke zemlje normalno".

"Mi smatramo da je to nedopustivo. Neophodno je da tome se suprotstaviti, ako želimo da sačuvamo svoj narod, svoju zemlju, njen suverenitet i nezavisnost" rekao je i kao primere pomenuo Libiju i Irak.

"Srpski narod koji je preživeo NATO bombardovanje bolje nego iko razume koliko je to štetno. Zašto je to postalo moguće? Zašto se to dešava? Problem je u tome da se zaboravljaju principi medjunarodnog prava, ignoriše rešenje Ujedinjenih nacija i pokušaj stvaranja jednopolarnog svetu", rekao je Volodin.

Govoreći o medjusobnim vezama dva naroda, rekao je da je ruski narod uvek osećao kao svoju dužnost da pruži pomoć i zaštiti srpski, pominjući Prvi i Drugi svetski rat, podsetio na sovjetske vojnike koji su poginuli u borbama za oslobodjenje Beogradai zahvalio srpskom narodu što brine o odžavanju spomenika tim herojima.

On je na početku svoje zvanične posete Beogradu položio venac na Spomenik oslobodiocima Beograda.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020