Vesti
Politika

Volodin: Upad Prištine na sever Kosova provokacija, UN da zauzmu stav

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je danas u Beogradu da je "upad" kosovskih specijalaca na sever Kosova bio "provokacija" usmerena na zastrašivanje Srba, na uspostavljanje kontrole nad tim reonom na silu, i istakao da srpski narod i ubuduće može da računa na pomoć Rusije.
Volodin: Upad Prištine na sever Kosova provokacija, UN da zauzmu stav
Vjačeslav Volodin (Foto Tanjug)

"Organizacija Ujedinjenih nacija treba da pokaže svoj stav. Od njihove odlučnosti, konkretnih koraka zavisi ne samo autoritet, već i mir na Balkanu", rekao je Volidin u Skupštini Srbije.

Kritikujući ponašanje Evropske unije i SAD, rekao je da "odsustvo jasne reakcije Evropske unije na provokacije Prištine izaziva sumnju da je ona sposobna da bude posrednik u dijalogu izmedju Beograda i Prištine".

Volodin je istakao da je neophodno poštovati Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

U svetu su, kako je naglasio, izazovi mnogobrojni, a "praksa duplih standarda, mešanje u unutrašnje poslove suverene države je postalo za neke zemlje normalno".

"Mi smatramo da je to nedopustivo. Neophodno je da tome se suprotstaviti, ako želimo da sačuvamo svoj narod, svoju zemlju, njen suverenitet i nezavisnost" rekao je i kao primere pomenuo Libiju i Irak.

"Srpski narod koji je preživeo NATO bombardovanje bolje nego iko razume koliko je to štetno. Zašto je to postalo moguće? Zašto se to dešava? Problem je u tome da se zaboravljaju principi medjunarodnog prava, ignoriše rešenje Ujedinjenih nacija i pokušaj stvaranja jednopolarnog svetu", rekao je Volodin.

Govoreći o medjusobnim vezama dva naroda, rekao je da je ruski narod uvek osećao kao svoju dužnost da pruži pomoć i zaštiti srpski, pominjući Prvi i Drugi svetski rat, podsetio na sovjetske vojnike koji su poginuli u borbama za oslobodjenje Beogradai zahvalio srpskom narodu što brine o odžavanju spomenika tim herojima.

On je na početku svoje zvanične posete Beogradu položio venac na Spomenik oslobodiocima Beograda.Ostale vesti

Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020
“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”

Iako je jedan od glavnih ciljeva nove Vlade „očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, Srbi koji ovde žive nemaju čemu da se nadaju, bar po mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića i Ljubomira Stanojkovića.

  • 29.10.2020