Vesti
Politika

"Vojska Kosova - stvaranje političke vatre, dim će osetiti i region"

Srpska lista očekuje da Evropska unija i cela međunarodna zajednica do petka izvrši snažan pritisak na Prištinu kako bi odustala od zakonodavnog aranžmana formiranja takozvane Vojske Kosova, izjavio je Slavko Simić ispred Srpske liste.
Slavko Simić (Foto arhiva Kim)

"Ukoliko se to i dogodi u petak, sasvim je sigurno da će se podići velike tenzije i da će Priština stvoriti jednu ozbiljnu političku vatru koju će upotrebiti i prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i prema Beogradu, a sasvim je sigurno da takva jedna politička vatra, ukoliko se stvori, ceo region osetiće od nje dim", ocenjuje Simić.

Upitan kakav će biti odgovor Srpske liste na eventualno formiranje Vojske Kosova i da li su se konsultovali o tome sa zvaničnim Beogradom, Simić kaže da je Srpska lista stalno u komunikaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, premijerkom Anom Brnabić i celom Vladom.

"Oni svakoga dana imaju diplomatske aktivnosti kako bi upoznali međunarodnu zajednicu koliko je krhka bezbednosna situacija na ovim prostorima", kaže Simić.

Ukoliko set zakona o vojsci bude izglasan u petak, Srpska lista će podneti žalbu Ustavnom sudu, najavljuje.

“Ukoliko iole Ustavni sud bude objektivan, profesionalan i ukoliko pokaže svoje institucionalni integritet, sasvim je sigurno da će ovaj set zakona staviti van snage jer ovi zakoni potpuno krše mnoge odredbe Ustava Kosova”, navodi on.

Iako je Priština juče odustala od radikalnih mera koje je nameravala da usvoji na sednici Vlade, ipak je najotvorenije poslata poruka da postoji strategija ekonomskih, administrativnih i političkih mera koje Priština namerava da u narednom periodu upotrebi protiv srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, ocenjuje Slavko Simić.

“Ono što je srpskom narodu jasno u ovim trenucima na Kosovu i Metohiji jeste da svaka nova štetna odluka nije uperena protiv države Srbije i nije u pitanju nikakav reciprocitet. Svaka nova štetna odluka je najdirektnije uperena protiv srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, koji se bori za golu egzistenciju, evo već gotovo dve decenije”, kaže on.

Od strane Prištine ne postoji konstruktivnost i svaka nova štetna odluka najdirektnije ugrožava opstanak srpskog naroda i srpskih institucija na KiM, zajključuje Simić.



Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022