Vesti
Politika

Vojska Kosova operativna od 2019. godine

Oružane snage Kosova (OSK) postaće potpuno operacionalne 2019. godine, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.
Vojska Kosova operativna od 2019. godine
BSK (Foto Info.ks)

Posle jučerašnje odluke Vlade Kosova o pretvaranju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, prvi sledeći korak su ustavne promene kojima će se mandat i zadaci tih snaga i ustavno pravno regulisati.

Taj deo posla počinje odmah i očekuje se da se okonča do 2016. godine.  Sem zakonskih i ustavnih promena, u tom periodu će biti izvršena reorganizacija BSK u skladu s novim zakonima, izrada vojne doktrine, uspostavljanje infrastrukture i početak obučavanja za nove zadatke i ovlašćenja.

U drugoj fazi do 2019. godine očekuje se podizanje kapaciteta komandovanja, kontrole i snabdevanje naoružanjem i drugom opremom koja je identifikovana u prethodnoj i ovoj fazi.

U trećoj fazi će se kompletirati ljudstvo i oprema OSK, obuka i dostizanje punih operacionalnih kapaciteta.

Za funkcionisanje OSK iz budžeta treba godišnje obezbediti 65 miliona evra, u odnosu na 42 miliona koliko je sada budžet BSK.

Ministar BSK Agim Čeku je juče na sednici vlade zatražio da se donese odluka o formiranju posebnog fakulteta pri javnom univerzitetu na kojem će se vršiti obučavanje komandnog kadra.

Vlada Kosova je na jučerašnjoj sednici odlučila da se Bezbednosne snage Kosova (BSK) pretvore u Oružane snage Kosova (OSK). Takođe je odlučeno da se Ministastvo BSK pretvori u Ministarstvo OSK.

Premijer Kosova Hašim Tači je juče rekao da će jedan od zadataka Oružanih snaga biti očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i istakao da će OSK imati 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih pripadnika.

Prema njegopvim rečima, transformacija BSK u Oružane snage je izvršena u korist svih građana Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost.

Tači je podsetio da je prethodnih dana na sastanku Saveta za bezbednost Kosova prithvaćena analiza strateškog sagledavanja sektora bezbednosti na Kosovu i da su tom prilikom identifikovane realne potrebe Kosova i njenih građana, kao i kapaciteti svih institucija u oblasti bezbednosti.Ostale vesti

CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021
Počeo sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa Vučićem
U kasarni ’’Toplički ustanak’’ u Kuršumliji počeo je sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.02.2021
Lajčak sledeće nedelje u poseti Prištini i Beogradu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće u Prištini od 1. do 3. marta, a potom sledi poseta Beogradu 3. i 4. marta.
  • 26.02.2021
Vučić u Kuršumliji sa predstavnicima Srba sa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova.
  • 26.02.2021