Vesti
Politika

Vojska Kosova operativna od 2019. godine

Oružane snage Kosova (OSK) postaće potpuno operacionalne 2019. godine, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.
Vojska Kosova operativna od 2019. godine
BSK (Foto Info.ks)

Posle jučerašnje odluke Vlade Kosova o pretvaranju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, prvi sledeći korak su ustavne promene kojima će se mandat i zadaci tih snaga i ustavno pravno regulisati.

Taj deo posla počinje odmah i očekuje se da se okonča do 2016. godine.  Sem zakonskih i ustavnih promena, u tom periodu će biti izvršena reorganizacija BSK u skladu s novim zakonima, izrada vojne doktrine, uspostavljanje infrastrukture i početak obučavanja za nove zadatke i ovlašćenja.

U drugoj fazi do 2019. godine očekuje se podizanje kapaciteta komandovanja, kontrole i snabdevanje naoružanjem i drugom opremom koja je identifikovana u prethodnoj i ovoj fazi.

U trećoj fazi će se kompletirati ljudstvo i oprema OSK, obuka i dostizanje punih operacionalnih kapaciteta.

Za funkcionisanje OSK iz budžeta treba godišnje obezbediti 65 miliona evra, u odnosu na 42 miliona koliko je sada budžet BSK.

Ministar BSK Agim Čeku je juče na sednici vlade zatražio da se donese odluka o formiranju posebnog fakulteta pri javnom univerzitetu na kojem će se vršiti obučavanje komandnog kadra.

Vlada Kosova je na jučerašnjoj sednici odlučila da se Bezbednosne snage Kosova (BSK) pretvore u Oružane snage Kosova (OSK). Takođe je odlučeno da se Ministastvo BSK pretvori u Ministarstvo OSK.

Premijer Kosova Hašim Tači je juče rekao da će jedan od zadataka Oružanih snaga biti očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i istakao da će OSK imati 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih pripadnika.

Prema njegopvim rečima, transformacija BSK u Oružane snage je izvršena u korist svih građana Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost.

Tači je podsetio da je prethodnih dana na sastanku Saveta za bezbednost Kosova prithvaćena analiza strateškog sagledavanja sektora bezbednosti na Kosovu i da su tom prilikom identifikovane realne potrebe Kosova i njenih građana, kao i kapaciteti svih institucija u oblasti bezbednosti.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020