Vesti
Politika

Vojni komitet NATO-a 18. i 19. januara o situaciji na Kosovu i misiji KFOR-a

Vojni komitet NATO-a, najviši organ Alijanse, sastaće se 18. i 19. januara u Briselu gde će, između ostalog, razgovarati o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i misiji Kfora, fokusirajući se na situaciju na terenu i bezbednosno okruženje, navedeno je na sajtu NATO-a.
Vojni komitet NATO-a 18. i 19. januara o situaciji na Kosovu i misiji KFOR-a
Ilustracija (Foto Pixabay)

Sastankom će predsedavati admiral Rob Bauer, predsednik Vojnog komiteta, a prisustvovaće 32 ministra odbrane i njihove kolege iz Finske i Švedske koji će razgovarati o pitanjima od strateškog značaja za Alijansu.

Generalni sekretar NATO-a,Jens Stoltenberg, pridružiće se Vojnom komitetu na prvoj sednici kako bi se izneli najnoviji politički ciljevi i razgovaralo o bezbednosnim izazovima sa kojima se Alijansa suočava.

Na prvoj sednici drugog dana sastaće se načelnici odbrane sa svojim operativnim partnerima u Kosovskim snagama (KFOR) – Jermenijom, Austrijom, Finskom, Irskom, Moldavijom, Švedskom, Švajcarskom i Ukrajinom. Razgovaraće se o situaciji na terenu, bezbednosno okruženje i misiju KFOR-a.

Na završnoj sednici Vojni komitet će razmotriti tekuću podršku NATO-a Ukrajini.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023