Vesti
Politika

Vljora Čitaku, kraj ambasadorske karijere

Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku najavila je da će napustiti taj položaj, posle odluke ministra spoljnih poslova Glauka Konjufce da smeni sedam ambasadora kojima je istekao mandat.
Vljora Čitaku, kraj ambasadorske karijere
Vljora Čitaku (Foto RTS)

Vljora Čitaku, koja je 2014. godine postavljena prvo za konzula u Njujorku a zatim za ambasadora u Vašingtonu, najavila je povlačenje sa tog mesta, iako "samo kosovski predsednik ima pravo da postavlja i smenjuje ambasadore".

Kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca odlučio je ranije u utorak da povuče grupu kosovskih ambasadora, postavljenih uglavnom po političkoj liniji, a među kojima je i Vljora Čitaku, ambasadorka u Vašingtonu.

Čitaku je na Fejsbuku navela da joj je jasno da je "ne želi" nova kosovska vlada, na čijem se čelu nalazi Aljbin Kurti, ali i da smatra da je "zaslužila konsultacije o ovom pitanju".

"Neću dozvoliti da se nađem u poziciji da budem municija u sukobu vlade i predsedništva", navela je Čitaku.

Vljora Čitaku je karijeru počela kao novinar i službenik Verifikacione misije OEBS-a. Posle rata, bila je portparol Demokratske partije Kosova vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova.Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023