Vesti
Politika

Vljora Čitaku, kraj ambasadorske karijere

Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku najavila je da će napustiti taj položaj, posle odluke ministra spoljnih poslova Glauka Konjufce da smeni sedam ambasadora kojima je istekao mandat.
Vljora Čitaku, kraj ambasadorske karijere
Vljora Čitaku (Foto RTS)

Vljora Čitaku, koja je 2014. godine postavljena prvo za konzula u Njujorku a zatim za ambasadora u Vašingtonu, najavila je povlačenje sa tog mesta, iako "samo kosovski predsednik ima pravo da postavlja i smenjuje ambasadore".

Kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca odlučio je ranije u utorak da povuče grupu kosovskih ambasadora, postavljenih uglavnom po političkoj liniji, a među kojima je i Vljora Čitaku, ambasadorka u Vašingtonu.

Čitaku je na Fejsbuku navela da joj je jasno da je "ne želi" nova kosovska vlada, na čijem se čelu nalazi Aljbin Kurti, ali i da smatra da je "zaslužila konsultacije o ovom pitanju".

"Neću dozvoliti da se nađem u poziciji da budem municija u sukobu vlade i predsedništva", navela je Čitaku.

Vljora Čitaku je karijeru počela kao novinar i službenik Verifikacione misije OEBS-a. Posle rata, bila je portparol Demokratske partije Kosova vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020