Vesti
Politika

Vljora Čitaku, kraj ambasadorske karijere

Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku najavila je da će napustiti taj položaj, posle odluke ministra spoljnih poslova Glauka Konjufce da smeni sedam ambasadora kojima je istekao mandat.
Vljora Čitaku, kraj ambasadorske karijere
Vljora Čitaku (Foto RTS)

Vljora Čitaku, koja je 2014. godine postavljena prvo za konzula u Njujorku a zatim za ambasadora u Vašingtonu, najavila je povlačenje sa tog mesta, iako "samo kosovski predsednik ima pravo da postavlja i smenjuje ambasadore".

Kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca odlučio je ranije u utorak da povuče grupu kosovskih ambasadora, postavljenih uglavnom po političkoj liniji, a među kojima je i Vljora Čitaku, ambasadorka u Vašingtonu.

Čitaku je na Fejsbuku navela da joj je jasno da je "ne želi" nova kosovska vlada, na čijem se čelu nalazi Aljbin Kurti, ali i da smatra da je "zaslužila konsultacije o ovom pitanju".

"Neću dozvoliti da se nađem u poziciji da budem municija u sukobu vlade i predsedništva", navela je Čitaku.

Vljora Čitaku je karijeru počela kao novinar i službenik Verifikacione misije OEBS-a. Posle rata, bila je portparol Demokratske partije Kosova vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020